23948sdkhjf

Derfor er VinduesIndustrien kritisk overfor Svanemærket

| Medlemsnyhed | Indrykket af Vinduesindustrien

Det kendte miljømærke giver fortsat mulighed for at anvende vakuumimprægneret træ og skrappe overfladebehandlingssystemer, selvom den danske vinduesindustri stort set har udfaset den miljøskadelige behandling siden årtusindskiftet.

De fleste forbrugere og professionelle indkøbere er vant til at række ud efter produkter med det fællesnordiske miljømærke, Svanemærket, når de ønsker at købe det produkt, der belaster miljøet mindst muligt i sin kategori.

Men når det handler om vinduer og yderdøre af træ, findes der et endnu mere miljøvenligt alternativ: De danske System 2ØKO-vinduer.

Det danske klima er barskt
Det barske danske kystklima med megen blæst, regn og rusk burde ellers kalde på skrappe behandlingssystemer. Men i stedet for at gå kemikalievejen har den danske vinduesbranche valgt at benytte den råvare, som bedst kan tåle klimabelastningen: Kernetræ.

Går man tilbage i historien, blev mange vinduer fremstillet af kerneved, og det er derfor, man indimellem stadig kan støde på velbevarede vinduer, som er op mod 100 år gamle.

”Det skal dog understreges, at heller ikke her var alting bedre i gamle dage, for dengang brugte man desværre både bly og opløsningsmidler i malingen, hvilket hverken var sundt for dem, som skulle påsmøre malingen eller dem, som boede bag vinduerne. Men træet i sig selv var altså meget holdbart,” fortæller Johny H. Jensen, direktør i VinduesIndustrien.

System 2ØKO bruger færre kemikalier end svanen
For at opnå kvalitetsmærket System 2ØKO i dag, skal vinduerne være fremstillet af minimum 90% kerneved på den udvendige side. I de andre skandinaviske lande stilles der ikke den slags krav, og det er helt almindeligt at lave vinduer af træets splintved, som til gengæld kræver både vakuumimprægnering og overmaling med jævne mellemrum, hvis vinduerne skal holde i mange år.

Men selvom der altså findes en måde at undgå vakuumimprægnering og hyppige miljøbelastende overfladebehandlinger på, afspejler det sig ikke i kriteriet for svanemærkning af vinduer og døre, som senest blev forlænget i december 2017.

Det undrer direktøren for VinduesIndustrien.

”Det undrer os, at Svanemærket overhovedet tillader brugen af vakuumimprægnering. Det er jo bevist, at man sagtens kan fremstille vinduer og yderdøre uden anvendelse af denne miljøskadelige proces, og vinduerne kan sagtens holde til klimapåvirkningerne og endda leve op til lovgivningens høje krav om ydeevne og energibalance,” lyder det fra Johny H. Jensen med henvisning til de danske 2ØKO-vinduer.

For at de danske vinduer af kerneved ikke skal sammenstilles direkte med mere kemikalieholdige vinduer af splintved, anbefaler VinduesIndustrien derfor sine medlemmer at lade vinduerne 2ØKO-certificere i stedet for svanemærke.

DVV-ordningen står vagt om 2ØKO-kvaliteten
Det er VinduesIndustriens frivillige kvalitets- og garantiordning, DVV, som i sine tekniske bestemmelser nøje beskriver hvad der skal til for at opnå System 2-ØKO-betegnelsen for et vinduessystem.

Ordningen er etableret for at sikre den høje danske kvalitet og give forbrugerne tryghed i vinduesvalget. De tilsluttede virksomheder er underlagt en uvildig, ekstern kontrol, og sidste kontrolrunde viste, at niveauet på kerneved nu er på 95-96 %. Dermed er behovet for kemikalier i overfladebehandlingen mindre end nogensinde før.

Det samme er desværre grunden til at lade sit vinduessystem svanemærke, hvis man er dansk vinduesproducent.

System 2 ØKO kort
DVV-mærkede trævinduer under System 2ØKO har mindst 90 % kerneved og er behandlet med miljøvenlige overfladebehandlingssystemer. For at sikre at regelsættet overholdes, bliver virksomhederne kontrolleret 1-2 gange årligt af eksterne kontrollanter. Den høje andel af kerneved i træet sikrer en høj fugtstabilitet i træet og i samlingerne, hvorved vinduerne opnår en lang levetid og færre vedligeholdelsesintervaller end for vinduer fremstillet af træets splintved.

Fakta om VinduesIndustrien
VinduesIndustrien er en brancheforening for danske vinduesproducenter. Foreningen har 50 medlemmer, der alle er forpligtet til at leve op til et omfattende sæt af kvalitetskrav, som er specificeret i foreningens tekniske bestemmelser for fremstilling af vinduer og yderdøre. Danske vinduer og yderdøre er herhjemme og i udlandet kendt for høj kvalitet og flot finish samtidig med at der stilles høje krav til energieffektivitet og indbrudssikring.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Vinduesindustrien

Inge Lehmanns Gade 10, 5
8000 Aarhus C
Danmark
Vinduesindustrien

Kataloger m.v.

Send til en kollega

0.111