23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Tømrerlærling fra Kokkedal viser andre unge vejen til erhvervsuddannelserne

Til Jobfestivalen i Hørsholm Hallen fortalte tømrerlærling Mathias Andersen kommunens folkeskoleelever om sin uddannelse, inden de om få år selv skal tage et uddannelsesvalg. Politikernes håb er, at langt flere vælger samme vej som Mathias.

22-årige Mathias Andersen fra Kokkedal er en af de unge, som undervisningsministeren formentlig vil give et skulderklap. Han er nemlig blandt det mindretal af unge, der har valgt en erhvervsuddannelse. Samtidig er han også med til at udbrede andre unges kendskab til erhvervsuddannelserne til Jobfestivalen i Hørsholm Hallen for kommunens 6. klasseelever, der fandt sted i dag.

Regeringens målsætning er, at 30 procent skal søge en erhvervsuddannelse i 2025. I marts 2018 offentliggjorde Undervisningsministeriet tal, der viste at 19,4 procent søgte ind på en erhvervsskole.

”Det gode ved tømreruddannelsen er, at den er anderledes end andre ungdomsuddannelser. Du sidder ikke bare stille på skolebænken. Fra første dag på uddannelsen bliver du kastet ud i at bruge dine hænder, mens du lærer. Der er samtidig meget forskellige retninger, man kan specialisere sig inden for som tømrer, og det, synes jeg, er fedt,” siger Mathias.

Mathias lærer, mens han arbejder
Jobfestivalen er arrangeret af UU-Sjælsø med det formål at inspirere de unge til at tænke over det ungdomsuddannelsesvalg, de skal træffe i 8. klasse. Mathias stod klar til at svare på spørgsmål fra eleverne som, hvordan bliver man tømrer, hvordan er det at arbejde som lærling, hvad tjener man, hvor mange år tager det at blive tømrer, hvad tid møder man på arbejde osv.

Til daglig arbejder Mathias hos entreprenørvirksomheden Skou Gruppen, som også holder til i Hørsholm og har byggepladser i Nordsjælland og Storkøbenhavn. Lige nu er han med til at bygge tagboliger på en ældre ejendom i Københavns Nordvestkvarter.

”Hver dag bringer noget nyt for mig. I går monterede jeg selv et vinduesparti for første gang, efter en svend havde vist mig, hvordan jeg skulle gøre. Jeg lavede også selv brystningen under vinduet,” forklarer Mathias og tilføjer:

”Jeg kommer vidt omkring og arbejder på både store byggepladser og mindre projekter. Derfor arbejder jeg også med mange forskellige svende, som udfører arbejdet på forskellige måder. Det betyder, at jeg får mange forskellige input til, hvordan jeg kan udføre arbejdet. Det er fedt, fordi jeg lærer meget mere på den måde og får en bred erfaring.”

Hænder og hoved bruges på samme tid
Om 11 måneder kan Mathias kalde sig tømrersvend. Inden han selv begyndte på tømreruddannelsen, kendte han ingen, der havde samme uddannelse. Tilfældigt lavede han noget tømrerarbejde, da han skulle finde ud af, hvad næste skridt skulle være efter at være droppet ud af maskinmesterskolen. Og der gik det op for ham, at det måske var den vej, han skulle gå.

”Jeg har altid vidst, at jeg ville have en uddannelse og et job, hvor jeg ikke skulle sidde stille, men i stedet kunne bruge både hænder og hoved på samme tid. Jeg startede på tømreruddannelsens grundforløb og fik blod på tanden. Jeg fik hurtigt en læreplads hos Skou Gruppen, hvor jeg har været i hele min læretid,” siger Mathias.

Det er nu andet år i træk, at han har repræsenteret tømrerfaget og Skou Gruppen til Jobfestivalen i Hørsholm Hallen sammen med direktør i Skou Gruppen, Martin Skou Heidemann.

”Jeg kendte ikke selv meget til arbejdslivet som tømrer, før jeg begyndte på uddannelsen. Derfor vil jeg gerne dele mine erfaringer med andre, der står overfor at skulle vælge uddannelse,” siger Mathias.

Skou Gruppen A/S
Kærvej 34
2970 Hørsholm
Hørsholm Kommune
Danmark
CVR nummer: DK26654653
P nummer: 1002020845

Send til en kollega

0.063