23948sdkhjf
Del siden
Annonce

5 fejl du ikke skal begå som professionel

Er du helt prof med en skære- og slibemaskine? Se med her, hvor producenten Tyrolit og grossisten Lemvigh-Müller gennemgår almindelige fejl og giver tips.

Fejl nr. 1: ’Hæng’ aldrig på maskinen

Man skal ikke tvinge maskinen, når man skærer med en vinkelsliber. Det er skiven, der skal gøre arbejdet. Man skal kun holde ved maskinen og holde den så lige som muligt. Så tygger skiven sig igennem materialet af sig selv.

Trykker man for hårdt eller “hænger” på maskinen, kan skiven ikke nå at arbejde i det rigtige tempo. Den nedslides meget hurtigere, og man risikerer misfarvninger af materialet. Hvis man også begynder at vippe skiven til siden, er der risiko for, at den går i stykker. Så flyver stykkerne væk med høj hastighed, og man kan skade både dig selv og omgivelserne.

 Fejl nr. 2: Slib aldrig rustfrit efter stål

En skive, der har været anvendt til stål, skal ikke anvendes til rustfrit. Stålmaterialer indeholder jern, og det lægger sig som en belægning på skiven. Havner den belægning senere i snittet på et rustfrit materiale, kan det medføre korrosion og skade produktets udseende.

Derfor er de store industrianlægs værksteder opdelt, så én afdeling anvendes til rustfrit og en anden til almindeligt stål.

Findes denne mulighed ikke, skal man altid skifte skive, når man går fra almindeligt til rustfrit stål.

På skiverne til rustfrit materiale er der et lille symbol, der viser, at de hverken indeholder jern, klor eller svovl. Så er der ikke risiko for at få belægninger på materialet, og man leverer et holdbart resultat og får tilfredse kunder.

Fejl nr. 3: Anvend aldrig en forkert skive på maskinen

Det er hverken særlig smart eller professionelt at anvende en blød skive på en stærk maskine. Ved hård brug forsvinder kornene på skiven meget hurtigt, og det er ikke effektivt, hverken med hensyn til resultatet eller økonomien. Så er det bedre at vælge en hårdere skive.

En professionel anvender heller ikke en for hård skive i en svagere maskine. Det gør, at slibekornene har lettere ved at sætte sig igen. I stedet for at løsne sig i rigtig rækkefølge, som de skal, så man hele tiden får nye og skarpe korn frem, så “glaseres” skiven. Det betyder, at materialet smelter på grund af varmen fra bearbejdningen og lægger sig ovenpå slibekornene. Materialet, man skærer i, bliver også grimt og misfarvet.

PS: Hvor blød eller hård en skive er, afgøres af, hvor blødt eller hårdt det klæbemiddel er, der er blevet brugt til at fastgøre slibekornene med. Det kan læses ud fra identifikationsbogstaverne på skiven.

Fejl nr. 4: Spænd aldrig materialet fast på en forkert måde

Det er meget vigtigt at fastspænde alle detaljer korrekt, inden man begynder at skære. Monterer man materialet i en arbejdsbænk, skal snitpunktet være så tæt på skruestikken som muligt. Ellers begynder materialet nemt at vibrere, og så bliver det svært at skære lige og effektivt. Arbejd tæt på skruestikken, så man undgår vibrationer og får bedre resultater, mindre slitage og en skive, der holder længere.

Læs også: Svejser du? Få det bedste værktøj til svejseteknik

Fejl nr. 5: Slib aldrig med en skæreskive

Har du set det før? Hvordan nogle skærer med en skive og derefter “afgrater” lidt med siden af skiven for at slibe en ujævnhed væk. Det indebærer en meget høj sikkerhedsrisiko.

Der er flere grunde til, at visse skiver er lavet til at skære med og andre til at slibe med. Sliber man med siden af en skæreskive, får den en større sidebelastning, end den er beregnet til, og skiven kan gå i stykker. Hvis det sker, når den roterer med 12.000 omdrejninger pr. minut, kan følgerne være katastrofale. Skivestykker, der flyver væk ukontrolleret med høj hastighed, kan skade både dig og omgivelserne.

Læs også: ’Skær igennem’ med det bedste fra Tyrolit

Lemvigh-Müller A/S
Stationsalleen
2730 Herlev
Herlev Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56973311
P nummer: 1007938663

Send til en kollega

0.094