23948sdkhjf

Ny vejledning med skærpede krav til glas i elevatorer

| Medlemsnyhed | Indrykket af Glasindustrien

GLASINDUSTRIEN: Glas til Elevatorer er underkastet nye krav, bekendtgørelser og standarder. Det spejler en opdateret publikation. Og der er flere på vej!

Elevatorer, hvor glas spiller en fremtrædende rolle, er populære. Anvendelsen af glas til netop elevatorers interiør og beklædning er derfor stejlt stigende.

Det har brancheorganisationen for glasrelaterede virksomheder i Danmark, GLASINDUSTRIEN, taget konsekvensen af. Det er sket med en spritny revision af den vejledning om ’Glas til Elevatorer’, som GLASINDUSTRIEN har haft i sit bibliotek i en årrække.

- Den nye vejledning spejler nu de nye bekendtgørelser, standarder og skærpelser af eksisterende regler, der er indtruffet siden den forrige udgave af vejledningen (2011), oplyser formand for GLASINDUSTRIENS tekniske udvalg, diplomingeniør Carl Axel Lorentzen, der er hovedforfatter til den nye vejledning.   

Arbejdstilsynet har i forskellige bekendtgørelser om elevatorer og rulletrapper gennemskrevet de tidligere regler:

* Bekendtgørelse 1540/2015 om Indretning mv. af elevatorer og sikkerhedskomponenter til elevatorer implementerer EU’s elevatordirektiv 2014/33/EU.

* Bekendtgørelse 461/2016 om anvendelse m.v. af elevatorer, rulletrapper og lignende maskiner angiver, hvordan elevatoren mv. til enhver tid skal kunne anvendes sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt og opfylde alle relevante bestemmelser.

* Bekendtgørelse 459/2016, som gælder for ikke CE-mærkede anlæg, er også medtaget. Bekendtgørelsen anviser regler for glas i eksisterende anlæg.

Siden 2011 er der også udkommet en række nye standarder, der gælder for elevatorer: 

* Glas i elevatorkonstruktioner vælges iht. DS/EN 81-20:2014: Sikkerhedsregler for konstruktion og installation af elevatorer til transport af personer og gods - Del 20.

* Personelevatorer og person-gods-elevatorer og DS/EN 81-50:2014: Sikkerhedsregler for konstruktion og installation af elevatorer – Undersøgelse og prøvning – Del 50: Dimensioneringsregler, beregning, undersøgelse og prøvning af elevatorkomponenter.

- Dertil kommer en række skærpelser af indretningsreglerne, konstaterer Carl Axel Lorentzen Der er fx nye krav til spejle i elevatorer, som nu skal være udført af sikkerhedsglas. Elevatorskaktens anvendelse af glas skal nu fuldstændigt basere sig på lamineret glas. I vejledningen angives desuden specielle glastykkelseskrav til elevatorstolen.

Endelig er det vigtigt at notere sig, at alt glas til elevatorer skal være mærket, jf. GLASINDUSTRIENS publikation om Mærkning af Glas.  Det er et krav, der ikke stilles til andre laminerede glasløsninger!

Find det hele på glasindustrien.dk.

 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Glasindustrien

Hindsgavl Alle 2
5500 Middelfart
Danmark
Glasindustrien

Send til en kollega

0.203