23948sdkhjf

Rent drikkevand i fire skridt

| Medlemsnyhed | Indrykket af Georg Fischer A/S

I modsætning til hvad ofte antages, er fuldkomment rent drikkevand stadig en udfordring også i højt udviklede lande.

I modsætning til hvad ofte antages, er fuldkomment rent drikkevand stadig en udfordring også i højt udviklede lande – dette endda gældende nybyggeri, både privat og erhverv, hoteller, klinikker, plejehjem, og wellness faciliteter. Nyligt offentliggjorte tal viser en støt stigning i antallet af smittetilfælde i Danmark med 232 tilfælde i 2017 mod 166 tilfælde i 2016. Disse tal repræsenterer kun de alvorlige sager hvor medicinsk behandling var nødvendig. Antallet af smittede med mild legionella (Pontiac feber) er sandsynligvis endnu højere. Alt dette kan forebygges.

Ifølge undersøgelser foretaget af ECDC (European Center for Disease Prevention and Control) er antallet af smittetilfælde steget i mange andre europæiske lande, heriblandt Tyskland, Italien, Spanien, Østrig, Sverige, Schweiz og Belgien. I USA alene er antallet af rapporterede tilfælde af den potentielt dødelige legionella-smitte steget med 450 % over de sidste 15 år, hvilket til dels tilskrives øget måling og fokus på området. 

Georg Fischer er den globale specialist i hygiejnisk drikkevand og har identificeret fire nøglefaktorer, baseret på international research og en dybdegående praktisk erfaring med installationer. De hjælper planlæggere, bygherrer og bygningsoperatører til at sikre en høj drikkevandskvalitet.

  1. En drikkevandsinstallation der er gennemgående designet til at reducere bakterievækst. Dette inkluderer rørledninger med overflader der forhindrer biofilm og andre aflejringer, fittings og ventiler uden hulrum og nicher hvor bakterier kan formere sig samt en konsekvent adskillelse og udledning af døde rør og ubrugte haner. Dette er særligt vigtigt for sæsonanvendte bygninger såsom ferieresorts eller haller.
  2. En konstant monitorering af vandkvalitet og temperatur. Koldt drikkevand bør altid være under 25° C og varmt drikkevand altid over 50° C (da bakterievækst er særligt stor i det mellemliggende temperaturspænd). Tit overholdes dette ikke hvis rørføringen er for tæt eller utilstrækkeligt isoleret hvilket afstedkommer uønsket varmeoverførsel rørene i mellem. Selvsagt er løbende vandprøver og mikrobiologiske analyser også vigtige værktøjer.
  3. En gentagen termisk eller kemisk desinficering af drikkevandsinstallationen for at nedbringe bakterievæksten til et minimum. En yderligere skylning af drikkevandssystemet fjerner biofilm og aflejringer. I nogle lande anvendes stadig aggressiv og ildelugtende klordioxid til kemisk desinfektion – dette er ikke nødvendigt. Moderne løsninger til desinfektion baseret på natriumhypochlorit som anbefalet af Georg Fischer, er det effektive, miljøvenlige og endda drikkelige alternativ.
  4. En periodisk risikovurdering der sikrer drikkevandskvalitet samt optimerer energi og ressourceeffektivitet. Dette skridt indebærer et kig på ændrede konditioner i bygningen, såsom ændrede forbrugsvaner (andre rum tages i brug, eller omvendt) men også energiomkostninger og prisen på drikkevand. Efter ganske få år vil dette kunne betale sig; uønskede udviklinger i nye eller forkert anvendte bygninger viser sig ofte efter allerede to til tre år og kan hermed detekteres og rettes på et tidligere stadie hvilket eliminerer bakteriel kontamination. 

95 % af bakterievæksten i en drikkevandsinstallation sidder på overfladebelægningen. Pakken af foranstaltninger, baseret på anbefalinger af eksperterne fra Georg Fischer, er grupperet under navnet ”Hycleen Concept” og minimerer risici og sikrer rent drikkevand i hele bygningens levetid. Rent drikkevand er essentielt for både helbred og livskvalitet. Det er også den bedste måde for operatører at undgå unødige omkostninger og dårligt omdømme samt imødekomme stigende krav på et tidligt stadie. Georg Fischer støtter denne indsats i alle stadier af projektet


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Georg Fischer A/S

Roskildevej 342E
2630 Taastrup
Danmark
Georg Fischer A/S

Billeder & videoer

Hycleen Des 30

Send til en kollega

0.132