23948sdkhjf

Store spærkonstruktioner med risiko for kollaps

| Medlemsnyhed | Indrykket af Arne Elkjær A/S Rådgivende Ingeniører

Spærkonstruktioner med spændvidder på mere end 14 meter skal udføres med tværafstivning af gittertænger og hanebånd, for at undgå at spærene med tiden krummer.

Detailbranchen har opdaget en høj risiko for kollaps af store tagkonstruktioner på de af deres butikker, som er opført med spærkonstruktioner i træ. Ofte handler det om fejl opstået allerede under opførelsen af spærkonstruktioner, men det forsøger TRÆ Information nu at afhjælpe med den nye håndbog TRÆ73.

Risiko for kollaps på store spær

Efter et kollaps af en detailforretnings tagkonstruktion, har flere detailkæder i løbet af det seneste år fået ført tilsyn på deres butikkers konstruktioner, for at få konkretiseret kvaliteten og eventuelle udførelsesfejl.

”Spærkonstruktioner med spændvidder på mere end 14 meter skal udføres med tværafstivning af gittertænger og hanebånd, for at undgå at spærene med tiden krummer. Omfattende deformationer af spær i en stor tagkonstruktion medfører en alvorlig risiko for, at konstruktionen kollapser. For at tegne et billede, kan man forestille sig, hvor let det er at knække en ukogt spaghetti, når der belastes i begge ender, men hvis længden afkortes halvvejs med en tværafstivning, mindskes risikoen tilsvarende”, forklarer Bo Steimann, konstruktionsingeniør i Arne Elkjær A/S.

Udførelsesfejl og manglende viden

Bo, som også har erfaring som tømrer, har foretaget besigtigelser af adskillige butikker med store træspærkonstruktioner, og det han ofte oplever er fejl i udførelsen.

”Jeg ser generelt en mangelfuld udførelse på mange af de konstruktioner jeg kommer rundt til. Dog er jeg ret overbevist om, at det ikke handler om, at håndværkerne er ligeglade med kvaliteten af deres arbejde, men nærmere manglende viden om og erfaring med opførelse af de store trækonstruktioner, som vi ser på rigtig mange detailforretninger opført inden for de seneste 20 år”.

”Entreprenørerne er ganske enkelt ikke opmærksomme på, at store spærkonstruktioner skal afstives på kryds og tværs for at holde i længden. Derudover falder opgaven med at definere kritiske knudepunkter i de store konstruktioner ofte mellem to stole. For hvem har opgaven med at definere detaljetegninger og lignende, ingeniøren eller spærleverandøren? Her skal bygherre eller byggeleder være meget vågne, for at fange potentielle mangler. Og det er der desværre mange, der ikke har været opmærksom på gennem tiden.”

Ny håndbog om spærkonstruktioner på gaden

I takt med, at man nu bygger større og større, er man i branchen blevet klogere og mere bevidste om de udfordringer, der er med store spærkonstruktioner. TRÆ Information har derfor udgivet håndbogen TRÆ73 Tagkonstruktioner med store spær.

Håndbogen forklarer, hvad der skal til for at opføre en stor tagkonstruktion i træ, ligesom den præciserer, hvem der har ansvaret for at sikre bygningens styrke og stabilitet. Derudover indeholder håndbogen en tjekliste, som samler alle emner og udfordringer på en overskuelig måde.

Erfaringsgrundlag og konkrete eksempler

Til håndbogen har Bo Steimann fra Arne Elkjær A/S bidraget med erfaringspunkter og billedmateriale til kapitlerne ”Typiske mangler” og ”Udbedring af mangler”. Med besigtigelse af mere end 200 detailbutikker, har Bo et stort erfaringsgrundlag af konkrete eksempler at dele ud af, og det er hans overbevisning, at håndbogen bliver et godt værktøj for bygherrer, projekterende og entreprenører i fremtiden.

TRÆ Information udgiver jævnligt håndbøger med anvisninger og grundviden inden for anvendelse af træ i byggeriet. Du finder samtlige håndbøger på TRÆ Informations hjemmeside http://www.traeinfo.dk/.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Arne Elkjær A/S Rådgivende Ingeniører

Bredskifte Alle 7
8210 Aarhus V
Danmark
Arne Elkjær A/S Rådgivende Ingeniører

Send til en kollega

0.094