23948sdkhjf

Anders Eldrup: "Klimaopgaven er akut, global og meget omfattende"

| Medlemsnyhed | Indrykket af Dansk Fjernvarme

”Der er brug for økonomiske rammer og offentlig regulering, som guider markedskræfterne i den ønskede retning,” forklarer Anders Eldrup. Han er aktuel 13. december på Energi på Toppen om FNs Verdensmål for Bæredygtighed.

”Klimaopgaven er global, akut og meget omfattende.”

Sådan starter Anders Eldrup, en af de mest vidende personer om energisektoren i Danmark og formand for tænketanken Grøn Energi. Han fortsætter:

”Derfor må vi også have ambitiøse globale mål, så vi kan se, om vi er på vej i den rigtige retning og med tilstrækkelig fart. Målene er vejskilte, så vi alle kører i samme retning,” og kalder netop FNs 17 verdensmål for bæredygtighed for sådanne.

Han mener, at mål får et skær af selvopfyldende profeti over sig, fordi hele verden vil anstrenge sig for at gå i den ønskede retning. Eldrup nævner her USA som et eksempel på, at selv præsident Donald Trump ikke kan stoppe fremdriften mod målene på trods af, at han har trukket landet ud af Parisaftalen. Mange stater og større byer fortsætter nemlig selv med målene, og det beviser styrken af dem.

Markedskræfterne kan ikke klare opgaven selv
Ifølge Anders Eldrup kan markedskræfterne være en stærk driver, hvis de rette økonomiske incitamenter er til stede, men erfaringen er, at de ikke kan klare hele opgaven alene.

- Der er brug for økonomiske rammer og offentlig regulering, som guider markedskræfterne i den ønskede retning. Hvis ikke det havde været for offentlig regulering, havde vi hverken fået et naturgassystem eller et fjernvarmesystem i Danmark. Se bare på de rene markedsøkonomier i udlandet – de har ikke fjernvarme, siger han.

- I dag er 2/3-dele af vore husstande opvarmet med fjernvarme. En kæmpemæssig samfundsøkonomisk fordel sammenlignet med de lande, hvor man ikke fandt ud af at udnytte overskudsvarmen fra kraftværkerne.

Energiproduktion er kun en del af bæredygtighedsdagsordenen. Også transporten, landbrug og boliger skal være bæredygtigt – ellers får vi ikke et bæredygtigt samfund, afslutter Eldrup, der peger på, at der på disse områder næsten intet er gjort i Danmark.

Tilmeld dig
Energi på Toppen afholdes 13. december på Berlingske Media. Temaet tager i udgangspunkt i, hvorfor og hvordan vi kan arbejde med FNs verdensmål for bæredygtighed. Blandt indlægsholderne er firmaer som Rockwool, Danfoss og Rambøll, mens også FN og direktør i Landbrug og Fødevarer, Karen Hækkerup, deltager.

Se program og meld dig til.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Dansk Fjernvarme

Merkurvej 7
6000 Kolding
Danmark
Dansk Fjernvarme

Send til en kollega

0.134