23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

På det nyligt afholdte Datacenter Forum i Oslo advarede Coromatic mod den stigende digitale sårbarhed i en af vores mest kritiske infrastrukturer – datacentre.

Vi er omgivet af digitalisering i alle dele af samfundet – fra sundhedsvæsenet og finanssystemer til logistik og offentlig transport. Men hvad sker der, når de systemer, der holder det hele kørende, pludselig svigter? Det er en realitet, vi allerede har set eksempler på, og en udfordring, som datacenterbranchen må tage meget alvorligt.

– Vi lever i et digitalt økosystem, der gør os mere sårbare end nogensinde. Der er ingen tvivl om, at datacentre er blevet en del af vores kritiske infrastruktur, på linje med hospitaler, elforsyning og telekommunikation.

Det sagde Thomas Wunger, Head of Data Center Solutions i Coromatic i hans oplæg på Datacenter Forum i Oslo.

For 20 år siden blev datacentre på 800 kW betragtet som store. Udviklingen frem til nutidens hyperscale-anlæg på over 100 MW siger alt om, hvor hurtigt behovet for datakapacitet og energi er eksploderet. I dag omtales datacenterindustrien som verdens hurtigst voksende branche. Men samtidig med væksten øges også udfordringerne.

– I februar blev dele af den nordiske kollektive transport lammet samtidig, da busselskabet Nobina mistede adgangen til to datacentre. Dette er blot ét eksempel på, hvor sårbare vi er, og hvor kritisk det er at sikre stabile og fremtidssikrede datacentre, fortalte Thomas Wunger.

_______________________________________________________

Du kan møde Coromatic og Thomas Wunger til Danish Data Centers konference i København d. 15. maj 2025. Læs mere her.

__________________________________________________________

AI er drivkraften

Den eksplosive udvikling inden for kunstig intelligens stiller endnu større krav til nutidens datacentre. Ifølge Wunger rapporterer flere aktører, at serverkapaciteten i anlæg, der kun er fem år gamle, allerede er forældet, og analyser peger på, at AI i fremtiden kan kræve op til tusind gange så meget datakapacitet som i dag. Dette skaber nye forudsætninger for planlægning, energibehov og ikke mindst fleksibilitet i infrastrukturen.

– Kunstig intelligens er en enorm drivkraft for både innovation og databrug. Men væksten lægger et stort pres på både miljøet og energiforsyningen. I praksis betyder det, at infrastrukturen skal kunne tilpasses meget hurtigere end før, forklarede Thomas Wunger.

Genbrug og samarbejde

Et tiltag med stort potentiale er bedre udnyttelse af overskudsvarme fra datacentre. Norden er langt fremme på dette område, hvilket giver regionen en stor fordel sammenlignet med andre dele af Europa og verden.

– Datacentre genererer enorme mængder varme, og denne kan udnyttes langt mere effektivt, end vi ser i dag. Her ligger der et stort potentiale, både for branchen og samfundet som helhed. Varmen kan integreres i fjernvarmenet, bruges til opvarmning af boliger og erhvervsbygninger eller kombineres med anden varmeintensiv industri, sagde Thomas Wunger.

Han understregede, at mulighederne for smartere energianvendelse er mange, men at de kræver planlægning, samarbejde og investeringer.

For at imødekomme fremtidens behov skal branchen samarbejde tættere med myndigheder og beslutningstagere. Ikke kun for at sikre bedre rammebetingelser, men også for at forkorte regulatoriske processer og sikre adgang til strøm, hvor der er behov for det.

– Hvis vi mener det seriøst med digitalisering, skal vi også tage den fysiske infrastruktur, der understøtter den, alvorligt. I dag er ventetiderne på nettilslutning for lange, koordinationen er for lav, og alt for mange bygger med et for kortsigtet perspektiv, sagde Thomas Wunger.

Blikket rettet mod fremtiden

Behovet for kapacitet vokser, energiforsyningen er en flaskehals, og teknologien udvikler sig hurtigere end nogensinde. Wunger påpeger derfor, at to nøglefaktorer er fleksibilitet og fremtidssikret tænkning.

– Måden, vi bygger og udvikler datacentre på fremover, vil være afgørende for, hvor robust vores digitale samfund bliver. Aktører, der prioriterer fleksibilitet, energieffektivitet og langsigtet planlægning, vil være dem, der lykkes – både teknologisk og kommercielt, afslutter Thomas Wunger.

Coromatic A/S
Præstemarksvænge 17
4000 Roskilde
Roskilde Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30243005

Send til en kollega

0.062