23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Grønnere og bedre busventetid

SYSTRA har for Vejdirektoratet i vejregelregi og sammen med vejregelgruppen for kollektiv trafik udarbejdet en eksempelsamling for stoppestedsmiljøer med 12 forslag, som skal fungere som inspiration til udformning og bæredygtige materialevalg på busstoppesteder i Danmark.

Inspirationskatalog

Formålet med eksempelsamlingen er at inspirere kommunerne til at arbejde med gode stoppestedsmiljøer og fremme oplevelsen for buspassagererne samt tiltrække flere rejsende til den kollektive trafik. Eksempelsamlingen skal derfor ses som et inspirationskatalog.

Trafikselskaberne har gennem en årrække optimeret busruter, frekvens og komfort i busserne og derved forbedret den kollektive trafik og forøget passagerantallet. Men det har midlertidigt vist sig, at forbedringer på busstoppesteder og i miljøet omkring disse har et stort forbedringspotentiale til både at højne oplevelsen for de eksisterende brugere, men også til at tiltrække flere buspassagerer.

30% af rejsen bruges ved et stoppested

30% af tiden i en kollektiv rejse bruges på at komme til og fra stoppesteder, samt ophold ved disse inden selve bussen ankommer. Derfor er udformningen af stoppestedet og tilgængeligheden til og fra stoppestederne af stor betydning for passagererne.

Derfor har SYSTRA valgt at fokusere på løsninger inden for fem overordnede temaer:

  1. Trafiksikkerhed og tryghed
  2. Komfort, information og vejvisning
  3. Tilgængelighed
  4. Bæredygtighed og klimasikring
  5. Landskab og byrum

SYSTRA har haft kontakt til en lang række medarbejdere i de involverede kommuner, som har stillet deres viden til rådighed for de gode eksempler i samlingen.

Bæredygtige materialevalg og lavere CO2-udledning

Ifølge Danmarks Statistik står transportsektoren for omkring 25% af Danmarks samlede CO2 udledning. Ved at fremme kollektiv trafik i stedet for bilkørsel kan CO2-udledningen reduceres, da busser har en væsentlig lavere CO2-udledning pr. passagerkilometer.

I eksempelsamlingen er der beskrevet, hvordan man ved anlæg af stoppesteder med fokus på bæredygtige materialevalg kan bidrage til et lavere CO2-aftryk i anlægsfasen, fx ved brug af materialepyramiden og ved krav til produktspecifikke EPD’er og livscyklusanalyser.

Yderligere er der beskrevet bæredygtige tiltag, som kan være med til at sænke driftsomkostningerne, fx ved at undgå græsarealer der løbende skal vedligeholdes, og i stedet introducere næringsfattig jord med biodiversitetsfremmende lokale plantearter, samt anvendelse af genbrugsfliser eller alternative belægninger.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om, hvad vi laver i SYSTRA? Så tag et kig på vores projektside. Er du interesseret i at være kollega med os? Så kan du se vores ledige stillinger her eller tage kontakt til en af vores kollegaer her.

SYSTRA Danmark A/S
Kay Fiskers Plads 10
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK26048494
P nummer: 1003417022

Kontaktperson

Rune Rasmussen
Projektdirektør
+45 52519061 rrasmussen@systra.com

Send til en kollega

0.063