23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Kursus i indretning af trafikknudepunkter

For at bidrage til klimamålene og den grønne omstilling, er der brug for ændring af adfærd i mange sammenhænge. En af indsatsområderne er, at vi skal bruge bilen mindre og transportere os på gåben, på cykel og i kollektiv transport.

Hvis det skal lykkes, skal byerne indrettes, sådan at skiftet fra bil (og cykel) til kollektiv transport er nem og tilgængelig. Det giver næsten sig selv, at stationsforpladserne er særligt vigtige i den indretning.

Vi har vel alle forsøgt at forcere en plads ved en station, hvor det var omtrent umuligt at komme rundt, fordi der var cykler alle vegne. Og selvom det er nødvendigt at komme af med sin cykel, når man har brugt den på vej til stationen, er det åbenlyst irriterende for alle, hvis der ikke er en fornuftig mulighed for at parkere den.

Men det er kun et af flere problemer. For tænk hvis du fx havde nedsat syn, brug for at gå med rollator eller sad i kørestol. Så bliver det meget tydeligt, at det mest afgørende for universel udformning af trafikknudepunkter, er at sikre adgang for personer, som har færdselshandicaps, som stiller særlige krav til tilgængelighed.

En anden udfordring er de mange snit- og grænse flader, der mellem de forskellige interessenter, som typisk vil være kommunen, private aktører – som fx forretningsdrivende og trafikselskaberne herunder Banedanmark.

Der knytter sig forskellige vejledninger og regler til feltet og der er også brug for at drøfte tilgængelighed og indretning med forskellige brugerrepræsentanter, for at lykkes med en indretning, som tager højde for alle de særhensyn, som skal håndteres, for at opnå den bedste løsning. Og vel at mærke den løsning, som inspirerer trafikanterne til at skifte transportform.

Der er brug for tydelig skiltning, let forståelige informationstavler, billetautomater som er nemme at betjene, trapper, ramper og platforme, som er nemme at tilgå og så videre.

Der er brug for lys- og lydguider for at hjælpe personer med syns- og hørehandicap gennem trafikknudepunkterne. I en tid med nye teknologiske muligheder, kan der være nye løsninger på vej, som gør denne del af opgaveløsningen endnu bedre.

Effektiv implementering af universel udformning ved trafikknudepunkter giver ikke kun større mobilitet for personer med særlige behov, men forbedrer også den generelle rejseoplevelse for alle brugere. Til syvende og sidst kan det føre til et mere inkluderende samfund, hvor det at rejse ikke er en barriere, men en bro til større deltagelse i samfundet for alle borgere.

VEJ-EU holder kurser i universel udformning af trafikknudepunkter, og det næste finder sted den 31. januar 2024. Ud over teoretisk stof byder kurset også på bestigelse på en togstation – denne gang i Odense – med praktisk analyse om tilgængelighed og dialog om løsninger.

Det er Christina Merwald Feldhaus fra Sweco og Jesper Probst Jeberg fra Cowi, der underviser på kurset.

Læs om kurset her.

VEJ-EU Vejsektorens Efteruddannelse
Guldalderen 12
2640 Hedehusene
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK86632012
P nummer: 1002752313

Kontaktperson

CBN
Carsten Bredahl Nielsen
+45 20604832 carsten@vej-eu.dk

Send til en kollega

0.079