23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Stil krav, giv ansvar!

Konjunkturerne kan malermestre ikke gøre noget ved, men deres egen ledelsesstil kan holde på medarbejderne i en situation, hvor der er arbejdskraftmangel i faget.

Landets malermestre skal sørge for at have et godt ry og rygte, når konjunkturerne er som nu, hvor der er markant mangel på kvalifi­ceret arbejdskraft. De skal give medarbejderne ansvar, de skal ikke være bange for at stille krav og de skal sige, hvad de forventer af deres ansatte. For malersvendene skal føle, at de hele tiden bliver dygtigere, så de kan få ansvar for flere spændende og udfordrende opgaver.
 
Rådet kommer fra indehaver af konsulentvirksomheden Ledelse-med vilje Ole Nielsen. Han underviser på SMVdanmarks Ejerlederuddannelse og møder mange malermestre og andre håndværksmestre i sit virke.
 
- Lige nu møder jeg enormt mange virksomhedsledere, som har udfordringer med at få sluset folk ordentligt ind. Lederne er håbløst bagud og det får karakter af, at malersvenden ofte får en pensel i hånden, og så er det bare i gang. Der er ikke tid til at fortælle om stedets værdier, strategier og normer – og det har desværre en effekt på langtidsholdbarheden af medarbejderne, når du har en lemfældig introduktion på arbejdspladsen, påpeger Ole Nielsen.
 
Unge vil have fællesskab
Ole Nielsen tror ikke, at der er så mange, der smutter fordi de får mere i lønningsposen et andet sted. Især ikke de unge. De er glade for fællesskabet på en arbejdsplads – og søger det.
 
- Unge under 30 år vil gerne være en del af noget større. For dem er det ikke bare et arbejde. De vil have interaktion med deres leder og med deres kolleger. De vil opleve mening og egen ud­vikling. Derfor er ledelsesopgaven at være nærværende – også selvom det er svært, når man er 200 opgaver bagud og regner på 200 nye opgaver, fastslår Ole Nielsen.
 
Erfaringen er, at ledelse er en faglighed, og det er der mange ejerledere, der ikke helt forstår. For dem er ledelse, det de laver, når de er færdige med ”det rigtige arbejde”, altså driften. Men man skal tage sig af sine medarbejdere, for de bliver ikke glade af en fyldt ordrebog et halvt år frem. Mit råd er, at malermestrene skal tage et tjek på deres egen virksomhed;
 
- Er det her et spændende sted? Er der udfordrende og sjove op­gaver? Har vi et godt fællesskab? Giver det mening for medarbej­dere at være her? Er jeg en god chef for medarbejderne?, siger Ole Nielsen.
 
Sæt dig ind i de unge
Det er ikke længere normen, at medarbejderne bliver på en arbejdsplads i 10-15-20 år. I dag bliver folk typisk i fem-seks år. Det er uanset om der er tale om håndværkere, it-eller finansfolk. Der er så mange muligheder at vælge imellem.
 
- Håndværkere er selvfølgelig lidt mere stabile, hvis der er nedgang i håndværksfagene. Men som konjunkturerne er nu, er du nødt til som leder at finde tid til at være leder i din organisa­tion, forklarer Ole Nielsen.
 
Nemheden i at holde på medarbejdere øges ofte, jo ældre medarbejderne bliver. Det kan godt være, at det er uoverskueligt at sætte sig ind i de unges tilgang til deres mobiltelefon og livet. Men som malermester er det nødvendigt at være nysgerrig på, hvad de unge forventer af en arbejdsplads – og dig som leder.
 
-Unge har jo været vant til projektarbejde, indflydelse og at deres mening tæller. De er ikke så vant til modgang og ordet ”skal”, og de vil have, at der skal være mening med arbejdet i hverdagen. Er du en fortravlet mester, så risikerer du at miste forbindelsen til de unge. De er ikke så gode til kritik og til ikke at lykkes, siger Ole Nielsen, der henviser til en undersøgelse, der viser, at de unge skal bæres lidt i starten - særligt de helt unge har ofte brug for en ”forældrefigur” på arbejdspladsen, og vil gerne knytte sig til en voksen, der kan skabe tryghed for dem. Til gengæld er de knalddygtige, hvis de får en ramme at arbejde indenfor og et mål at gå efter – og feedback på deres indsats.
 
Giv feedback og vær chef
Både unge og ældre medarbejdere vil gerne have feedback. Det motiverer og fastholder, og skaber klarhed i hverdagen.
 
- Mange mestre glemmer at stille tydelige krav og at have for­ventninger til medarbejderne. At forklare, hvornår de er fagligt dygtige, og også have modet til at sige, når de ikke lykkes. Får medarbejderne ikke den feedback kan de blive usikre – og især de unge, smutter videre, påpeger Ole Nielsen.
 
Danske Malermestres seneste konjunkturundersøgelse viser også, at der trods fremgang i aktiviteten ikke har været en stigning i indtjeningen. Kun fire procent af virksomhederne melder om stigende bruttoavance i 1. halvår af 2021. Det billede genkender Ole Nielsen fra Ejerlederuddannelsen.
 
- Når vi står på Ejerlederuddannelsen, møder vi mestre, der ikke bruger tid nok til at styre projekter og svendene – fordi de selv har alt for travlt. Det er en ond cirkel, når dækningsgraderne er dårlige, for så tager lederne endnu flere opgaver ind, får for meget om ørerne, og derfor glemmes ofte ledelsesdelen. Det har en afgørende effekt på virksomhedens resultater -og kan betyde, at de ikke kan holde på folk, fordi de glemmer at være chef og leder for organisationen, siger Ole Nielsen og fortsætter:
 
- Jeg kan ikke sige ofte nok, at mestre skal drive deres forret­ninger, så de har tilpas meget luft til, at der er plads til ledelse og opfølgning – herunder også at være nærværende for personalet.
 
Faktaboks:
Sådan holder du på medarbejderne
Hav en skabelon – en fast procedure - for at sluse folk ind i virksomheden med værdier, krav, forventninger, og gerne virk­somhedens vision og mål.

Vær nysgerrig på, hvad der driver og motiverer dine ansatte. Hvad synes de er spændende? Hvordan bliver de dygtigere?

Giv medarbejderne feedback, så de ved, hvor de kan udvikle sig. l Vær nærværende som chef og malermester.

Sig nej til flere opgaver og koncentrer dig mere om de opgaver, du har.

Hvis folk rejser, så spørg til årsagen, så du kan lære af det.

Husk at ledelse er et fag i sig selv – det skal ikke kun udføres, når driften er på plads.

Man kan ikke købe sig til medarbejdernes tilfredshed gennem løn og sociale arrangementer.
 
Foto Alex Tran
 

Danske Malermestre
Islands Brygge 26, 5.
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK61834710

Kontaktperson

Annika Ipsen
Kommunikationsansvarlig
+45 61779770 aip@malermestre.dk

Send til en kollega

0.062