23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Gør det nemt at vælge bæredygtigt

Det lyder nemt at vælge de miljømærkede produkter. Men helt så enkel er virkeligheden ikke.

- Allerede i tilbudsfasen skal man tænke i leverandør for at sikre sig, at man får de rigtige svanemærkede produkter. Det er mere omstændigt ved tilbudsgivning, fordi man skal overveje alle processerne og planlægge hele arbejdsgangen, siger Malermester Flemming Munck, Malerfirmaet Peter Munck & Søn A/S.

Hans firma har i 2021 givet tilbud på et byggeri, der skal have bæredygtighedscertifikatet DGNB Guld, og han har høstet erfaringerne med at dokumentere, at alle produkter lever op til kravene.

For det er med materialerne, at malerfaget især kan mærke kravene fra de bæredygtige byggerier. Alt fra fugemasse til spartel, filt og maling skal godkendes, og selvom det oftest klares ved at vælge produkter med enten Svanemærket eller EU-blomsten (Ecolabel), så kan det betyde ekstra tid med dokumentation i tilbudsgivningen.

- Nogle leverandører kan ikke levere produkter til hele behandlingen. Der kan for eksempel mangle en grunder eller en fugemasse, som ikke er svanemærket. Får vi malere ikke styr på hele behandlingsbeskrivelsen i forhold til materialer, kan vi risikere at skulle begynde forfra med nye produkter for både at få garantien for udfaldskrav og blive godkendt til byggeriets miljøkrav, siger Flemming Munck.

Hjælp fra leverandørerne
Hos leverandørerne mærker de også malerfirmaernes    efterspørgsel på de miljøvenlige produkter og på rådgivning i at få dokumentationen på plads for produkterne.

- Vi mærker tydeligt et større fokus på bæredygtighed i byggebranchen generelt og blandt både private og professionelle kunder. Særligt de professionelle kunder i de større byer efterspørger og kræver dokumentation og miljømærkninger, men generelt ser vi, at hele markedet bevæger sig i den retning. 73 procent af de vådvarer, vi sælger, er mærket med Svanen eller Ecolabel. Og vi har ambitioner om meget mere, fortæller Louise Løkke Gammelmark, sustainability manager i Flügger.

Også hos producenten Beckers Maling har rådgivning i miljørigtige produkter været en del af salgsarbejdet i flere år.

- Nogle malermestre er kommet relativt sent med, fordi de først møder kravet til miljømærket maling nu, mens andre malere har været med fra begyndelsen og er helt med på kravene til dokumentation, siger administrerende direktør i Beckers, Kenneth Johansen.

- Der skal vi hjælpe med at finde den mest optimale løsning på vores kunde, og det er en spændende ny måde at tale kvalitet og miljø. Svanemærket handler jo ikke kun om miljø men også om kvaliteten af malingen, siger Kenneth Johansen.

Også i Jotun fylder rådgivningen mere, og her har man i 2020 fået udfærdiget online dokumentationspakker med en oversigt over de af deres produkter, der bruges mest i byggeriet med dokumentationen for produkterne i forhold til at blive brugt i et byggeri med certifikater fra DGNB og Svanemærket.

I pakken vises de områder, som giver point i miljømærkerne, og hvordan Jotuns produkter har indflydelse på pointene.

- Det er svært at få styr på alle detaljer, og det er vores opgave at gøre det nemt for malerne. De kan sende dokumentationspakken til arkitekter og bygherrer, som via links kan finde informationer om miljøvaredeklarationer, datablade og livscyklusanalyser, fortæller salgs- og marketingdirektør i Jotun, Dorthe Lund.

Uden Svanemærket
Ligesom malermester Flemming Munck oplever flere malerfirmaer, at det kan det være en udfordring, hvis der til en behandling mangler et enkelt produkt med miljømærkning. Nogle gange kan der slet ikke opnås miljømærkning, som for eksempel til vådrumsbehandling, mens det på andre ikke kan betale sig at få mærket, fordi enhver ændring af råvarerne skal godkendes for at bevare mærkningen. Alligevel kan produktet leve op til  kravene.

Her må malerfirmaet bede leverandørerne om at dokumentere, at produktet lever op til de krav, som byggerier med DGNB eller Svanemærket skal overholde. Til det siger Kenneth Johansen, Beckers Maling:

- Der er efterhånden miljømærkede produkter til det hele. Både spartel, grunder og maling. Også fugemasse er kommet til, så vi kan efterhånden levere til hele behandlinger. Svanemærket.

Miljømærkning Danmark administrerer Svanemærket, og her fortæller senior miljøekspert Heidi Bugge:

- For at en maling skal kunne anvendes i et svanemærket byggeri, skal den som minimum efterleve de krav, der stilles til kemiske byggeprodukter til svanemærket byggeri. Det nemmeste er at vælge produkter, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten, da de automatisk er godkendt til brug i et svanemærket byggeri og har dokumenteret, at de opfylder skrappe krav til kemi og kvalitet. Alternativt kan man se på, hvad der er blevet brugt på tidligere svanemærkede byggerier, siger hun.

Det samme gælder hos DGNB, hvor Lau Raffnsøe forklarer:

- Hvis en maling er uden svanemærket, men til gengæld har et lavt VOC-indhold (betegnelse for flygtige organiske forbindelser i indeklimaet, red.), så giver det stadig point. Det er hele byggeprojektet, der godkendes samlet, så det enkelte produkt er kun en lille del af de samlede point.

FAKTABOKS
Mange mærker på produkterne
De mest udbredte miljømærker til produkter i malerfaget er Svanemærket, det officielle miljømærke i Norden, og EU-Blomsten, der også kendes som EU Ecolabel, det officielle europæiske miljømærke. Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark. Siden 2005 har det været muligt at svanemærke boliger, i 2016 kom skoler og daginstitutioner med, mens muligheden for kontorbyggerier er på vej. Men der findes flere mærker end de to kendte Svanemærket og EU-blomsten.

Indeklima spiller en stor rolle i certificeringerne til byggerier, og derfor kan man også støde på mærkninger som:

Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark
Asthma Allergy Nordic
M1, et finsk mærke for lav emission (afgasning)
Eurofins, tysk mærke for indeklima
Blauer Engel, tysk mærke for indeklima
EPD (Environmental Product Declarations). Miljøvaredeklaration, som ikke i sig selv er et miljømærke, men som bruges i Livscyklusanalyser.
Derfor genbruges spanden ikke

 

 

Danske Malermestre
Islands Brygge 26, 5.
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK61834710

Kontaktperson

Annika Ipsen
Kommunikationsansvarlig
+45 61779770 aip@malermestre.dk

Send til en kollega

0.078