23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Licitationen
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.
Del siden
Annonce

44.000 kr. sparet årligt i COWI's Kantinekøkken

Emhætterne i COWIs kantinekøkkenet i Kongens Lyngby blev installeret af Airtek i forbindelse med renovering i 2017. Emhætterne er udstyret med UV lys og HALTON MARVEL VAV system og der er i alt 9 emhættesektioner i varmt køkken samt emhætte i opvask.

Samlet nominel udsugningsluftmængde for emhætterne er 14.100 m³/h inkl. opvaskeemhætten. Udsugningsluftmængden reguleres individuelt på de 10 emhættesektioner, mens indblæsning er inddelt i 4 zoner (MARVEL systemets overordnede controller sørger for luftmængdebalancen i de 4 zoner ved at summere fraluftmængder fra de enkelte emhættesektioner i den pågældende zone).

Udsugningsluftmængderne er målt over en periode på en uge i Maj måned (03-09.05.2021). Nedenstående figur viser den samlede driftsmæssige fraluftsmængde for alle emhætterne i køkken og opvask. Lørdag og søndag er udeladt af nedenstående figur, da køkkenet ikke er i brug i weekenden. Ventilationen er som udgangspunkt på tidsstyring og kører mellem kl. 0.00 til 15.00, dvs. 15 t/dag.

Udover den samlede driftsmæssige luftmængde er der angivet den maksimale nominelle luftmængde for emhætterne. Den driftsmæssige luftmængde når ikke op på den maksimale luftmængde grundet samtidigheden i brugen af de enkelte emhætter. Maksimalt driftspunkt er ca. 12.000 m³/h ud af de 14.100 m³/h, svarende til ca. 85% af den maksimale.

Angivet på grafen er desuden den gennemsnitlige luftmængde i driftstiden. Denne er fundet til ca. 8.500 m³/h, svarende til 60% af den samlede eller svarende til en luftmængdebesparelse på 40% for MARVEL systemet.

Den årlige besparelse er estimeret til ca. 44.000 dkk for ventilatordrift og luftbehandling.

Termisk indeklima

Nedenstående figur viser rumtemperaturerne (03.05 – 07.05.2021) for de 4 zoner. Det kan udfra nedenstående konkluderes at temperaturerne varierer en smule i perioden, men at variationerne holder sig indenfor ±2°C, hvilket er en acceptabel variation i temperaturen i forhold til aktivitetsniveau for køkkenarbejde. Der er lidt variation i de stabile temperaturer imellem de 4 zoner, hvilket kan skyldes at sensorer ikke er kalibreret helt korrekt eller at placeringen af den enkelte sensor har indflydelse på de målte temperaturer.

Halton A/S
Husby Alle 17, 1. tv.
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK11744281

Kontaktperson

BREAKING
{{ article.headline }}
0.117