23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Ren bæredygtig energi til Grønland

ABB leverer en komplet switchgear kommunikations- og automationsløsning til et nyt vandkraftværk i Grønland.

ABB leverer en komplet switchgear kommunikations- og automationsløsning til et nyt vandkraftværk i Grønland, som vil forsyne landets tredjestørste lokalsamfund med CO2-fri energi og reducere landets afhængighed af dyre importerede fossile brændstoffer.

Grønland er den største ø og det tyndest befolkede land på jorden. Dets 57.000 indbyggere er spredt over et kæmpeområde på størrelse med Vesteuropa, og de fleste af dem bor i små samfund langs fjordene på vestkysten.
De fleste af disse samfund kan kun nås med båd eller fly om sommeren og med hundeslæde om vinteren. Da de grønlandske samfund er meget isolerede, producerer hver by selv sin energi og fordeler den gennem mikro-forsyningsnet og lokale fjernvarmenet.
Historisk har man i Grønland produceret denne energi på dieseldrevne kraftværker, hvilket kræver import af dyre fossile brændstoffer og er den største enkelte bidragsyder til øens udledning af gasser.
I de senere år er Grønland imidlertid begyndt at erstatte de dieseldrevne kraftværker med vandkraftværker, hvorved landet bruger sine enorme ressourcer af smeltevand til at producere billigere vandkraft og reducere importen af brændstoffer og udledningen af gasser.
Det seneste af disse projekter med vedvarende energi er et 22,5 MW vandkraftværk ved byen Ilulissat på vestkysten - det tredjestørste lokalsamfund på Grønland. Kraftværket erstatter et eksisterende dieseldrevet kraftværk og kommer til at levere elektricitet til byen og det lokale fjernvarmenet.
Det islandske firma Istak, der er hovedentreprenør på projektet, valgte ABB til at levere en komplet el- og styresystemsløsning til vandkraftværket.
ABB-løsningen omfatter høj- og mellemspændingskoblingsanlæg, beskyttelses- og reguleringsudstyr, telekommunikations- og CCTV-systemer samt et 800xA fjernkontrolsystem.
ABB er også ansvarlige for design, projektering og idriftsættelse såvel som for integration af kraftværkets udstyr i et fuldt integreret fjernkontrolsystem.
Driftssikkerhed er en kritisk faktor for ejeren af kraftværket, Nukissiorfiit, det statsejede energiforsyningsselskab. Kraftværket er ubemandet og placeret i en isoleret fjord 45 km fra Ilulissat. Hvis der skulle opstå en fejl under en barsk vinterstorm, vil det ikke være muligt at komme frem til værket i flere dage eller uger, og det vil være nødvendigt at genstarte det gamle dieseldrevne kraftværk med betydelige ulemper og ekstra omkostninger til følge.
Dette er den tredje komplette energi- og automationsløsning, som ABB har leveret i forbindelse med Grønlands igangværende skift til vedvarende energi. I 2010 leverede ABB en lignende løsning til et nyt 15 MW vandkraftværk, der forsyner Sisimiut, øens næststørste by, med ren energi. Og tilbage i 2007 afsluttede ABB leveringen og idriftsættelsen af kommunikations- og fjernkontrolsystemet til det 9 MW store vandkraftværk Qorlortorsuaq.
Resultatet af dette og andre vandkraftprojekter er, at næsten 70 pct. af Grønlands elektricitet nu kommer fra CO2-fri vandkraft.
Den første af de tre 7,5 MW turbine i Ilulissat startede produktionen i oktober 2012, et år forud for tidsplanen, mens de resterende turbiner ifølge tidsplanen bliver koblet på i 2013.

ABB A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716
P nummer: 1002887225

Kontaktperson

MH
Marianne Holstein
Marketingchef
+45 44504303 marianne.holstein@dk.abb.com

Send til en kollega

0.062