23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Dansk opfindelse bag gennembrud i rumfartsteknologi

FORCE Technology står foran internationalt gennembrud i rumfartsbranchen med ny svejsemetode til konstruktion af raketdyser.

FORCE Technology kan noget andre ikke kan
FORCE Technologys banebrydende teknologi til fremstilling af større, lettere og billigere raketdyser til løfteraketter til rumfartsindustrien har bevist sit værd. Den nye teknologi kan nemlig præstere 2160 svejsninger på 3.000 meter - helt uden fejl, på meget kort tid og med stor præcision. Teknologien er baseret på meget fleksible fuldautomatiske produktionsprocesser; noget, ingen andre i dag kan tilbyde. Det står derfor helt klart, at FORCE Technology kan noget, andre ikke kan.

Udkonkurrerer eksisterende raketdyser
Resultaterne er så overbevisende, at FORCE Technology og Volvo Aero Corp. - som arbejder tæt sammen om opgaven - nu præsenterer prototypen med den nye teknologi for rumfartsbranchen verden over. Og i foråret 2008 kulminerer projektet med en spektakulær motortest i det europæiske testcenter. Dermed står FORCE Technology til at blive en markant spiller i fremtidens internationale rumfartsteknologi. For FORCE Technology og Volvo Aero Corp. er målet også helt klart; raketdysen baseret på den nye teknologi skal udkonkurrere dem, der findes på markedet nu. En målsætning, som i den grad udfordrer både amerikanske og russiske raketmotorproducenter.

Ændrer standarden for produktion af raketdyser radikalt
At teknologien er baseret på fleksible og fuldautomatiske produktionsprocesser er en meget stor gevinst. I dag har USA, Rusland og Europa hver deres design filosofi. Fællesnævneren for dyserne er, at produktionen er ufleksibel, produktionstiden er lang og med mange manuelle arbejdsgange. Alt sammen væsentlige ulemper sammenlignet med den nye, fleksible og fuldautomatiske produktionsproces, der gør det muligt at reducere arbejdsgange, produktionstider og -omkostninger og at producere dyserne i forskellige størrelser uden at skulle investere i nyt produktionsudstyr.

Dansk-svensk samarbejde når det er allerbedst
Volvo Aero Corp. og FORCE Technology arbejder tæt sammen om den banebrydende raketdyse. Virksomhederne har sammen søgt patent på teknologien, hvor Volvo har fået rettighederne til at fremstille fly og raketmotorer, mens FORCE Technology har rettighederne til at markedsføre teknologien til kunder uden for fly- og rumfartsindustrien.

Fantastisk reklame for dansk ingeniørkunst
Teknologien er et godt eksempel på dansk ingeniørkunst når den er allerbedst, og den er et glimrende eksempel på, at danske virksomheder kan være med blandt de helt store. Projektet er, udover at være et samarbejde mellem Volvo Aero Corp. og FORCE Technology, også et samarbejde med det franske rumagentur CNES og den europæiske rumfartsorganisation ESA, der har støttet projektet teknisk og økonomisk.

Fakta om svejseteknologien
Det nye motordesign til løfteraketter baseres på en tyndvægget sandwichkonstruktion i specialstål, der skal tøjle de ca. 6 mio. hk, som genereres af brændende gasser med en flammetemperatur på 3500oC.

For at undgå overophedning køles raketdysen gennem konstruktionens mange kanaler - med flydende brint. Under opsendelsen er temperaturen på dysens udvendige side således minus 170C mens den indvendige side er plus 600C, hvilket i sig selv er en ekstrem belastning for den tynde konstruktion.

Fremstillingsteknisk ligger der en stor udfordring i at sammensvejse komponenterne til sandwichkonstruktionen helt fejlfrit, hvilket er et absolut krav. Emnerne sammensvejses udefra på en måde, så de indvendige, ”usynlige” komponenter sammenføjes med yderskallen. Populært sagt placerer man 3 km ultrasmal svejsesøm inden for tiendedeles nøjagtighed på ren instrumentflyvning, uden man ser de emner, som sammenføjes. Det svarer til at svejse med 100 % præcision med bind for øjnene.


FORCE Technology
Park Allé 345
2605 Brøndby
Brøndby Kommune
Danmark
CVR nummer: DK55117314
P nummer: 1003106341

Send til en kollega

0.078