23948sdkhjf
Del siden
Annonce

En ren og en beskidt teleskoplæsser

Familien Jensen køber dobbelt ind af maskiner til storproduktion af kalkuner

Det må give anledning til forundring på Manitou-fabrikken i Frankrig, når de franske konstruktører hører om udviklingen i Danmark: Familien Jensen i Klotrup ved Aalestrup kører med to typer af præcis samme Manitou MLT 629 teleskoplæsser, som alligevel er forskellige. Specifikationerne er helt identiske. Men familien Jensen har både en MLT 629 model ”Ren” og en MLT 629 model ”Beskidt”.

- Vi var jo nødt til at købe to samtidig, fordi vi både skal bruge en til udmugning og en til alle opgaverne efter, at staldene er vasket og desinficeret. Måske kunne man godt nøjes med én maskine og en kraftig højtryksrenser. Men det er nu rart med en teleskoplæsser model ”Ren” og en model ”Beskidt”, erklærer Per Jensen.

Der er konstant masser af aktivitet i staldene hos familien Jensen. På årsbasis produceres omkring 100.000 kalkuner og fire millioner slagtekyllinger. Produktionen af slagtekyllinger kom til i fjor, da prisen på de kalkuner, der blev sendt til slagtning i Tyskland, blev får dårlig.

- Tidligere har vi lavet 500.000 kalkuner om året. Nu har vi taget nogle af staldene ud til slagtekyllinger, som vi leverer til HKScan Denmark, som tidligere hed Rose Poultry. Når en stald er tømt for kalkuner eller kyllinger, kører maskinerne ind for at muge ud. Efterfølgende skal der vaskes og desinficeres, så vi kan sprede ny spagnum i hele hallen, som så er klar til nye fugle, fortæller Per Jensen.

Fra USA med kalkuner

Virksomheden i Klotrup hedder ”Familien Jensens Kalkun”. Det mere formelle selskabsnavn er I/S Jensen. Og der er Jensen på alle positioner. Per Jensen bor selv på en af selskabets ejendomme sammen med fru Pia. På en anden bor sønnen Brian og hans kone Sara. Og så er det ellers fætre, svogre og andre familiemedlemmer, der er med til at klare de mange daglige gøremål.

- Min svigermors bror, Poul Bisgaard, var faktisk manden, der i sin tid fik kalkun-stordrift til Danmark. Han kom hjem fra USA med nogle avlsdyr og startede så produktion i Danmark. Min svigerfar kom med, og køer og grise blev hurtigt sat ud og erstattet med kalkuner, fortæller Per Jensen.

I 1982 startede Pia og Per Jensen så selv og byggede et kalkun-hus sammen med Pia Jensens bror.

- To år senere solgte vi vores halvpart til svoger og købte en ejendom med grise, som røg ud. Vi byggede nogle nye haller til kalkuner i 1985 og 1986. Nu har vi flere ejendomme rundt omkring sammen med vores søn Brian. Han købte min svigerfars kalkunfarm i 2007, og i 2009 dannede vi sammen selskabet I/S Jensen, forklarer Per Jensen om det familieejede kalkun-dynasti.

Eksport til Tyskland

Et stort kalkunslagteri i Heidemark i Tyskland aftager hovedparten af kalkun-produktionen fra familien Jensen.

- Op til jul slagter vi på vores eget slagteri til det danske marked. Slagterkæden Mad med Mere og Skagen Foods skal have en del kalkuner, og der er også slagtermestere rundt omkring, der får leveret. Og så er der masser af amerikanere, der vil købe kalkun til Thanksgiving-festen i slutningen af november. Mortensaften og jul sætter naturligvis også gang i efterspørgslen, fortæller Per Jensen.

Når kalkunerne sendes til slagtning i Tyskland, vejer hønerne omkring 10 kilo og hanerne det dobbelte. Når familien Jensen slagter til jule- og Thanksgiving-kunder, ligger vægten typisk mellem fire og ti kilo. Ind imellem kommer der så også ønske fra en kunde om en kalkun i sværvægtsklassen. Den største kalkun, der er slagtet hos Jensen, vejede 27,3 kilo – i grydeklar stand, vel at mærke.

Kompakte maskiner

Totalt producerer familien Jensen kalkuner og slagtekyllinger på syv adresser i Aalestrup-området. Det giver 35.000 kvadratmeter til fjerkræ under tag, hvoraf I/S Jensen selv ejer de 27.000 kvadratmeter, mens resten er lejet.

De to nye Manitou teleskoplæssere – både den rene og den beskidte – er model MLT 629. MLT betyder, at læsserne er med i Manitous store specialprogram, som er udviklet specielt til landbruget.

Maskinerne har en løftekapacitet på 2900 kg og løftehøjde op til 5,5 meter. Manitou-konstruktørerne har lagt en 102 hk Perkins-motor i maskinrummet.

- Manitou-læsserne er kompakte og lave, og det gør dem ideelle til udmugning i staldene. De kan komme ind og arbejde næsten alle steder. Der, hvor det så trods alt bliver for lavt, klarer vores nye Atlas AR 35 opgaverne. Vi troede ellers ikke, at vi kunne bruge andet end Bobcat, som vi har kørt med i mange år. Men Atlas AR 35’eren gør det faktisk bedre end Bobcat’en. Det er meget mere behageligt og nemt at køre med den knækstyrede Atlas, når der skal skubbes møg ud, siger Per Jensen.



Billedtekster:

1.
Per Jensen får en maskinsnak med sønnen Brian Jensen ved ”den rene” Manitou. Når en stald er tømt for kalkuner eller slagtekyllinger, kører ”den beskidte” Manitou MLT 629 ind og muger ud med bistand fra en Atlas AR 35 minilæsser. Stalden vaskes og desinficeres, hvorefter ”den rene” Manitou sørger for at dække gulvet med frisk spagnum til de næste fjerede.

2.
En Manitou MLT 629 danner makkerpar med en Atlas AR 35, når der skal muges grundigt ud i kalkun- og kyllingestaldene.

3.
Manitou MLT 629 i både model ”Ren” og ”Beskidt” side om side. Den rene læsser er forsynet med strøkasse til udstrøning af spagnum.

4.
Per Jensen og resten af familien er gået kalkun-vejen. Det startede, da Per Jensens svigermors bror vendte hjem efter nogle år i Amerika. Han havde kalkuner med. I dag har I/S Jensen produktion på syv adresser og 35.000 kvadratmeter under tag til kalkuner og slagtekyllinger.

5.
4400 kalkunkyllinger så store, at de skal flyttes til en større stald. Trængslen er mindre, end det ser ud til. Kalkuner er særdeles nysgerrige og stimler sammen, når der kommer besøg i stalddøren.

Scantruck A/S
Katkjærvej 5
7800 Skive
Skive Kommune
Danmark
CVR nummer: DK12485409
P nummer: 1003713224

Kontaktperson

EB
Else Bach
Marketingkoordinator
+45 96147103 else@scantruck.dk

Send til en kollega

0.095