23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Gammelt entreprenørfirma breder sig på ingen plads

William Laursen Entreprenørforretning A/S i Langå satser i stor stil på spildevandssepareringer

63 år på dåbsattesten og 8000 kvadratmeter under tag. En finanskrise i bagspejlet og godt med ordrer i bogen. Så kan man godt betragte sig som velfunderet og købe lidt ind til fremtiden.

Men når Carsten Laursen, direktør for og indehaver af entreprenørvirksomheden William Laursen A/S i Langå, i 2006 gik på indkøb med en ny gravemaskine på listen, var det med besked hjemmefra. ”Du kan godt glemme det sædvanlige mærke. Det skal være en Komatsu”, lød beskeden fra gravemester Lars Pedersen.

- Lars Pedersen er en meget dygtig maskinfører, så han fik naturligvis sin vilje. Vi havde ganske vist aldrig haft en Komatsu før, men Lars’ far havde kørt Komatsu i mange år for et andet entreprenørfirma. Så han fik en Komatsu PC240, fortæller Carsten Laursen.

Alene inden for det seneste års tid har William Laursen A/S så fået leveret yderligere tre Komatsu-maskiner. To gravemaskiner og en dozer.

Seneste indkøb er i bogstavelig forstand til at brede sig på ingen plads. Da Carsten Laursens far, William Laursen, startede firmaet i 1951, var det som maskinstation. Siden delte han med sin bror, Knud Laursen, som fortsatte med maskinstation, mens William Laursen gik entreprenørvejen. Da Carsten Laursen blev medejer af firmaet i 1987, havde han en entreprenøruddannelse, men også en kloakmestereksamen med som ballast.

Stabilitet uden bagende

- Og nu laver vi masser af kloakarbejde. 70 procent af vores arbejde er spildevandssepareringer. Når vi laver by-kloakeringer, har vi brug for det tunge grej, som ikke fylder noget. Der er jo ikke plads til store maskiner på villaveje i dag. Derfor var det egentlig nemt at købe den nye gravemaskine. Ingen generende bagende, men samtidig nok vægt til at give stabilitet, forklarer Carsten Laursen.

Langå-direktøren fandt hurtigt frem til en aftale med Scantruck-sælger Flemming Sørensen om en Komatsu PC228 USLC-8.

- Maskinen er nærmest haleløs, og derfor er den helt ideel til arbejde i områder med meget lidt plads. Men når man piller bagenden af en maskine, mister den naturligvis vægt. Her byder Komatsu så på en fordel i forhold til en række andre maskinmærker. PC228 USLC-8 er nemlig udstyret med dozerskjold, som også kommer til at fungere som kontravægt. Hos andre mærker er der typisk dozerskjold op til 12-13 tons, mens de større maskiner ikke har det, fortæller Carsten Laursen.

Masser af kloakering

I øjeblikket er William Laursens mandskab i fuld gang med kloakarbejde i Ålum en god halv snes kilometer stik vest for Randers. Hele byen får nyt, separat kloaksystem med to hovedledninger. Nemlig en til spildevand og en til regnvand. Hertil laves to nye stikledninger med skelbrønde vil hver ejendom.

Ålums eksisterende renseanlæg nedlægges, og fremover skal byens spildevand pumpes til renseanlægget i Randers. Det kræver så også en ny pumpestation. Et ganske omfattende projekt, der løber frem til sommeren 2015.

- Vi håndterer op til 1200 mm rør, som hver især vel vejer i omegnen af 5,5 tons. Derfor har vi brug for grej, der kan magte noget, men som samtidig fylder lidt. Den nye Komatsu-gravemaskine er så samtidig firmaets første med rotortilt. Vi fik den leveret med Indexator tiltrotator, og det har maskinføreren desværre fortalt sine kolleger om. Så nu råber vore andre maskinførere også på rotortilt. Det betyder nok, at jeg må til lommerne igen, siger direktør Carsten Laursen med et smil.

Støjvold ved motorvejen

Når det ikke handler om kloakarbejde, er Langå-firmaet ofte i sving med arbejde i forbindelse med udstykninger. Både vej, støbning og – kloak. På Oust Møllevej ved Randers ligger også en solid opgave lige op ad Nordjyske Motorvej.

- Vi modtager 60.000 kubikmeter ren jord, som vi så skal gøre til en støjvold mellem motorvejen og et boligområde. Jorden skal skubbes op i otte-ni meters højde og afleveres med muld og beplantning. Her har vi så stationeret vores Komatsu D65PX dozer. En 23 tons maskine, som vi også har fået leveret fra Scantruck inden for det seneste års tid, siger Carsten Laursen.

- Efter aldrig tidligere at have købt Komatsu-maskiner, må vi sige, at vi nu har taget mærket til os. Lars Pedersen har fået skiftet sin PC240 gravemaskine med en ny af samme type, vi har købt dozeren og senest altså PC228USLC-8 gravemaskinen. Vi har lynhurtigt fået stor tillid til mærket, og Komatsu har jo hele spektret i både store og små gravemaskiner, gummigeder i alle størrelser og dozere.

En entreprenør skal ha’ en dozer

I øvrigt var der tale om en renæssance for William Laursen A/S, da Scantruck leverede Komatsu-dozeren. Firmaet havde ikke haft en dozer, siden Carsten Laursen overtog virksomheden.

- Oprindelig havde vi to grusgrave, som jeg valgte at sælge. Dengang røg så også dozeren. Alt sammen til min fars irritation og sorg. Han mente, at en rigtig entreprenør skal have både grusgrav og dozer. Nu er vi så godt kørende med dozer igen, konstaterer direktør Carsten Laursen.



Billedtekster:

1.
Der er ikke meget plads at røre sig på, når der skal kloakeres i den gamle landsby Ålum vest for Randers. Derfor har William Laursens maskinfører på den nye Komatsu PC228USLC-8 glæde af både den næsten ikke eksisterende bagende, kontravægt i form af dozerskjold, og tiltrotatoren fra Indexator.

2.
Ålum får sig reelt en total ny-kloakering. Kloaksystemet separeres i to nye hovedledninger til spildevand og til regnvand, og der etableres nye stikledninger med skelbrønde. Samtidig nedlægges renseanlægget, og der laves ny pumpestation, som kan sende spildevandet til rensning i Randers.

3.
23 tons Komatsu D65PX røg også med på Carsten Laursens indkøbsliste til Scantruck. Dermed fik William Laursen A/S igen en dozer, som sig hør og bør for en rigtig entreprenørvirksomhed.

4.
Carsten Laursen er klar til at modtage 60.000 kubikmeter jord og med Komatsu-dozeren skubbe det op i otte-ni meters højde for at etablere støjvold ved Nordjyske Motorvej i det vestlige Randers.

Scantruck A/S
Katkjærvej 5
7800 Skive
Skive Kommune
Danmark
CVR nummer: DK12485409
P nummer: 1003713224

Kontaktperson

EB
Else Bach
Marketingkoordinator
+45 96147103 else@scantruck.dk

Send til en kollega

0.093