23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Taleproblemer sætter ikke stopper for en dygtig elektriker

I sommeren 2022 kom Bartosz Falkowski til Danmark efter tidligere at have arbejdet flere forskellige steder i verden. Trods problemer med stammen klarer Bartosz sig godt som elektriker, og nu er det næste på listen at lære dansk.

Vejen til elektriker

Da Bartosz som ung hjemme i Polen skulle vælge karrierevej, var det ikke drømmen at blive elektriker. Faktisk lå det slet ikke kortene.

”Før jeg uddannede mig til elektriker i Polen, har jeg både læst til frisør og studeret finans. Det viste sig dog, at det er bedre for mig at lave noget, hvor man ikke skal sidde stille foran en computer hele dagen. Nu har jeg arbejdet som elektriker i 9 år, og fordi faget er så komplekst og nuanceret, føler jeg stadig, at jeg har meget at lære” fortæller Bartosz.

På de 9 år har Bartosz fået både erfaring og gode engelskkundskaber med i rygsækken. Han har nemlig arbejdet i både Holland, Rusland og Indien. Og med tiden har Bartosz også fundet ud af, at frisør og finans måske ikke ligger så langt fra arbejdet som elektriker alligevel:

”Som elektriker laver man også ting, som skal være pæne. Når man for eksempel lægger og forbinder synlige kabler, skal alt ligge perfekt, så det ser godt ud. Så skal man bruge det samme fokus og den kreativitet man også bruger i finans og frisørfaget. Det kan jeg godt lide” uddyber Bartosz.

Et naturligt valg

Efter senest at have arbejdet i Holland, faldt valget naturligt på Danmark. Bartosz’ bror bor nemlig i Rødovre med sin familie, og har gjort det de sidste 8 år. Lige nu arbejder Bartosz dog i Kolding, og selvom køreturen til familien kan virke lang, er Bartosz glad for at arbejde for Viktech og i Danmark:

”Viktech er den bedste mulighed for mig, for at jeg kan udvikle mig og få mere erfaring som elektriker. Hver gang jeg skifter projekt, får jeg nye arbejdsopgaver og lærer nye ting. Balancen mellem arbejde og familietid er også meget bedre her end i Polen, og så sætter jeg virkeligt pris på den venlighed og åbenhed, jeg møder fra danskerne. Når jeg er på arbejde, mærker jeg slet ikke, at jeg ikke er herfra” siger Bartosz.

Tid til at lære dansk

Med den nyfundne fritid og fordi han har familie i Danmark, har Bartosz besluttet, at det næste han skal er at lære dansk.

”Min bror har boet i Danmark i 8 år, og han taler næsten perfekt dansk nu. Det er også det sprog mine små nevøer lærer, så jeg føler, at hvis jeg kan lære dansk også, så kan jeg blive endnu tættere med dem. Så er jeg ikke bare deres onkel fra Polen. Min bror siger dog, at det nok vil tage mig 3-5 år at lære sproget perfekt, fordi accenten er så svær, men jeg er klar til at prøve” fortæller Bartosz.

Det at lære nye sprog er heller ikke fremmed for Bartosz. Da han arbejdede i Holland, tog han kurser i hollandsk, og det viste sig, at det ikke er sværere at lære nye sprog, fordi man stammer:

”Jeg har haft problemer med stammen hele mit liv, og nogle gange er det virkeligt svært. Men det gør det faktisk ikke sværere at lære nye sprog, end det ellers er. Det handler i virkeligheden mest om selvsikkerhed. Når jeg føler mig selvsikker, så stammer jeg ikke så meget, så det arbejder jeg meget på” siger Bartosz.

Håbet er, at hvis Bartosz lærer dansk, vil han kunne begå sig endnu mere selvsikkert på byggepladserne i Danmark, og dermed mindske sin stammen. Derfor har han bedt sin Viktech-konsulent, Kasper Bak Høilund, om hjælp til at finde et danskkursus udenfor arbejdstid.

Viktech
Runetoften 18
8210 Aarhus V
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK34046603
P nummer: 1017244546

Kontaktperson

DAS
Ditte Arvad Sørensen
Content Marketing & Event Coordinator
+45 21970689 dso@viktech.dk

Send til en kollega

0.079