23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Klar til Bygningsreglementets kommende klimakrav

2022 er ved at gå på hæld, og for byggebranchen betyder det mere end blot begyndelsen på et nyt kalenderår. Nye klimakrav indfases fra den 1. januar 2023, hvor Bygningsreglementet bl.a. foreskriver krav til beregning af byggeriers klimapåvirkning.

Hvad gør man som dansk materialeproducent for at blive klar til de nye krav, og hvad skal man være opmærksom på som udførende håndværker?

Danske Alfix, der producerer produkter som spartelmasse, fliseklæber og facadepuds har intensiveret arbejdet med dokumentation for at blive klar til 1. januar 2023. Størstedelen af virksomhedens produkter har allerede EPD’er, som bliver nødvendig dokumentation i beregning af et byggeris miljøprofil og ressourceforbrug. Som noget nyt suppleres EPD’erne med LCAbyg-filer, som vil spare tid og minimere risikoen for fejl for dem, der laver LCA-beregningerne.

Et andet af Alfix’ tiltag er introduktionen af et miljødatablad, som giver et samlet overblik over, hvilke certificeringer og miljøvaredatabaser, de respektive produkter lever op til.

Den udførende håndværkers perspektiv

For René Weiland, der er murermester og ejer af murerfirmaet Knud Weiland ApS i Tønder, er dokumentation og certificeringer afgørende for hans materialevalg. Han er bl.a. glad for den nye Svanemærkede Alfix fliseklæber:

- Hvis jeg kan få ansvarlige materialer som Alfix Profix Plus, er det kun den, jeg køber, fortæller han og fortsætter:

- Jeg vælger Alfix, fordi det er dansk produceret. Og hvis Alfix laver flere Svanemærkede produkter, vil jeg til hver en tid vælge dem frem for andre. I de 23 år jeg har været murer, har vi stort set kun brugt Alfix-produkter.

Murermesteren er langt fra ene om denne holdning; flere og flere udførende håndværkere anerkender behovet for at komme mere ind i klimakampen, blandt andet fordi flere slutkunder stiller krav til mere ansvarligt byggeri. Men ifølge René Weiland handler valget af materialer for de fleste fortsat om, hvad der er markedets billigste.

Tryghed for materialerne og miljødokumentationen

Med de nye klimakrav, der træder i kraft, står hele byggebranchen overfor en omstilling. Det kan mærkes hos Alfix:

- Vi oplever en langt større interesse for dokumentation over en bred kam. Det er bestemt ikke kun de projekterende, men også de udførende, der vil vide mere om produkternes profil relateret til ansvarlighed, siger Alfix’ administrerende direktør Anders Bertelsen Toft.

I Kolding gør Alfix klar til at servicere byggebranchen bedst muligt. Derfor har virksomheden sørget for at samle miljødokumentationen for produkterne på deres hjemmeside, så den er nemt tilgængelig for alle:

- Vi ønsker aktivt at bidrage til den ansvarlige omstilling i byggeriet. Hermed også til at skabe mere transparens i forhold til vores produkter og systemer. Vi har styr på dokumentationen i Alfix – det bliver derfor også et centralt budskab på vores stand til BYGGRI’23 i marts, fortæller Anders Bertelsen Toft.

Dokumentation og effektivitet er temaer på byggerimessen i Fredericia i marts. Her vil Alfix indtage standområdet for netop at tale med kunderne om nye produkter som spiller ansvarligt ind i omstillingen.

Materialernes klimapåvirkning får større betydning

De nye klimakrav har også fået Green Building Council Denmark, der bl.a. står for DGNB-certificeringer i Danmark, til at stramme kravene til certificering yderligere.

De strammere CO2-krav i DGNB vil være med til at løfte ambitionsniveau og klimamål på tværs af branchen. Og ifølge Alfix-direktør Anders Bertelsen Toft vil det derudover skabe en efterspørgsel på de specifikke produkter, hvor producenterne har gjort en indsats for at nedbringe miljøpåvirkningen.

- Som dansk materialeproducent har vi et ansvar, og som leverandør til byggeriet har vi mange muligheder for at reducere vores miljømæssige aftryk. Udover at tilbyde mere miljø- og arbejdsmiljøvenlige produkter, stiller vi også klar og rettidig dokumentation til rådighed – alt sammen for at gøre det nemmere for vores kunder, de udførende og bygherrer at leve op til de nye krav, fortæller Anders Bertelsen Toft.

Alfix A/S
H.C. Ørsteds Vej 13
6000 Kolding
Kolding Kommune
Danmark
CVR nummer: DK76443815
P nummer: 1002490974

Kontaktperson

MKH
Mette Kehlet Høy
Marketing projektleder
mkh@alfix.dk

Send til en kollega

0.063