23948sdkhjf

Manual: Så laver du klimavenlige bygninger med DesignLCA

| Medlemsnyhed | Indrykket af GRAPHISOFT Center Danmark

Ny manual gennemgår, hvordan du laver LCA-beregninger direkte i BIM med DesignLCA.

Med indgangen til 2023 bliver LCA et lovkrav for al nybyggeri med en grænseværdi på 12 kg CO2e per m2 per år for byggerier over 1.000 m2. Det er et skridt i den rigtige retning mod den  grønne omstilling, som byggebranchen også skal være en aktiv del af.

Få overblik over dit byggeris klimaftryk allerede i de tidlige faser
Hvis du søger en LCA-beregner, der giver dig overblik over om dine projekter ligger over eller under den kommende grænseværdi er DesignLCA en mulig løsning. DesignLCA er udviklet af GRAPHISOFT Center Danmark i samarbejde med Lendager og er de to virksomheders bud på en BIM-baseret LCA-beregner, der både tager højde for materialernes iboende CO2-udledning og klimapåvirkningen af driften.

Lav din LCA beregning direkte i BIM
DesignLCA er netop udgivet som et plugin i en beta-version. Hvor de hidtidige versioner af DesignLCA har været en template til Archicad og 2 Excel-filer, betyder det nye DesignLCA plugin, at du kan lave din LCA-beregning direkte i BIM-programmet – uden at du behøver at anvende et regneark.  Du kan se hvordan ved at klikke på kataloget, du finder i højre side af denne artikel.

Driften fra energiforbruget er også en del af LCA
I takt med at 2023 kommer nærmere, ser mange LCA-værktøjer dagens lys. Nogle er BIM-baserede, andre kombinerer BIM med regneark-øvelser og atter andre er rene regneark, der indeholder en lang række byggematerialedata.  

LÆS OGSÅ: DesignLCA lanceres som plugin

Det ærgerlige er, at ingen af dem inddrager driften. For LCA er ikke blot materialeoptimering! Derimod er LCA et komplet syn på bygningens samlede klimapåvirkning, og LCA består både af den indlejrede CO2e fra byggematerialerne og CO2e fra driftens energiforbrug.

Derfor er vi nødt til at jonglere med flere bolde, især da materiale-aftrykket ofte stiger, når energi-aftrykket falder og omvendt. Som samfund går vi glip af et enormt potentiale, når byggebranchen kun optimerer materialernes klimaaftryk og ikke driften, som ofte udgør den største del af det samlede CO2-aftryk.

Så husk at tage højde for både materialernes og energiforbruget fra driften, når du laver din LCA-beregning - kloden har brug for det.

Medlemsnyhed

Indrykket af
GRAPHISOFT Center Danmark

Rentemestervej 62
2400 København NV
Danmark
GRAPHISOFT Center Danmark

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.156