23948sdkhjf
Del siden
Annonce

8 faktorer, der har betydning for kollisionsfrie 3D-modeller

Byggebranchen er midt i et paradigmeskifte. 2D-tegninger bliver erstattet af digitale arbejdsmetoder og 3D-modeller (BIM).

3D-modeller anvendes ikke kun i forbindelse udarbejdelse af tegningsgrundlag til udførelsen, men ligger også til grund for beregning af mængder i udbudsmateriale, planlægning (4D) og økonomi (5D). Kvalieten af de 3D-modeler, der udarbejdes er derfor afgørende.

Baseret på en kombination af praktisk erfaring og solid teoretisk viden har vi gennem de sidste 12 år videreudviklet, forfinet og testet vores metode til IKT-ledelse, granskning og bygbarhedsanalyse. Vi er kommet frem til at følgende 8 elementer er kritiske for at få succes med at udsende kollisionsfrie og konsistente bygningsmodeller i udbud:

1. Vær specifik i projektets aftaler og formuler målbare kriterier for hvilke kollisioner, der ikke kan accepteres og hvilke data, der skal være i bygningsmodellerne.

2. Løbende måling af udvikling fra de tidlige faser af projekteringen.

3. Det er vigtigt, at starte opfølgningen så tidligt som muligt, så projektets parter kan diskutere proces og udfordringer i en positiv dialog frem for først at begynde på det, når problemerne hober sig op mod projektaflevering. I den forbindelse er det vigtigt at inddrage alle fag.

4. Uformel og løbende opfølgning i en fast struktur, gerne via videokonference – det reducerer omkostninger og fjerner noget stress og ”cover-my-ass” kultur, som ellers typisk opstår ved formelle møder.

5. Screening for konsistens og kollisioner gennemføres ca. hver 2.-4. uge i hovedprojekteringen (afhængig af projekts størrelse) og en gang pr. måned eller ved faseafslutning i de tidlige faser af projekteringen.

6. Ekstern facilitering og screening af Exigo – sikrer validitet, fremdrift og mindsker risikoen for skjulte dagsordener samt nedprioritering i travle perioder hos de projekterende.

7. Involvering af de personer, som sidder hands-on med 3D-modelleringen, og ikke blot rådgivers udvalgte BIM-guru.

8. Involvering af projekteringsledelsen der grundet uvidenhed kan være en kæp i hjulet for de personer, der sidder hands-on med 3D-modelleringen.

At få gennemført en kollisionskontrol kan være som at balancere på en knivsæg. Man vil ikke hænge de projekterende ud, men ved også, at det er afgørende for projektets kvalitet og økonomi, at få fundet og fjernet de risici.

Som neutral partner, sikrer vi en god tone, med fokus på et godt og konstruktivt samarbejde alle parter imellem.

Kontakt os gerne for en indledende og uforpligtende dialog.
Du kan også læse mere her: https://exigo.dk/kollisionskontrol-og-bygbarhedsanalyser/

Kontakt:
Kristian Birch Pedersen på kbp@exigo.dk / 53 55 59 19

Exigo A/S
Katrinebjergvej 93B
8200 Aarhus N
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK33369778

Kontaktperson

HS
Hanne Schultz
hs@exigo.dk

Send til en kollega

0.078