23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Lendager: Vi har længe efterlyst et dynamisk LCA-værktøj

For at accelerere deres bæredygtighedsambitioner har Lendager indgået en samarbejdsaftale med GRAPHISOFT Center Danmark omkring udvikling af DesignLCA.

”Hos Lendager har vi længe efterlyst et operationelt, intuitivt og dynamisk LCA-værktøj. Et værktøj, der i ’real time’ giver os overblik over bygningers klimaperformance og CO2-aftryk, så vi måler samtidigt med, at vi designer og tester forskellige løsninger,” indleder Anders Lendager, partner og indehaver hos Lendager.

Lendager og GRAPHISOFT Center Danmark har i fællesskab udviklet DesignLCA, der er en BIM-baseret LCA-beregner, der både måler materialernes klimabelastning og energiforbrugets CO2-udledning i driftsfasen. Allerede i 2023 bliver LCA-beregninger en obligatorisk del af bygningsreglementet for al nybyggeri med en grænseværdi for byggeri over 1.000 kvd.

”Allerede ved de indledende samtaler om et udviklingssamarbejde kunne vi hurtigt se det store potentiale i at udvikle et LCA-værktøj, som både kan beregne bygningernes klimabelastning for det indlejrede CO2-aftryk i bygningens materialer og energiforbrugets CO2-udledning i driftsfasen,” fortæller Anders Lendager.

DesignLCA er en BIM-baseret LCA-beregner, der både måler klimaftrykket på materialer og på driften

DesignLCA er en BIM-baseret LCA-beregner, der beregner CO2-udledningen for bygningens brug, produktion og transport af bygningsmaterialer, inklusive bortskaffelse og affaldssortering, samt selve byggeprocessen. DesignLCA er således det eneste BIM-baserede LCA-værktøj på markedet, der både beregner CO2-udledningen for bygningens materialer og energiforbruget til bygningens drift. Det er de to parametre, der indgår de nationale LCA-krav, som bliver obligatoriske for al nybyggeri fra 2023.

LÆS OGSÅ: Eksempler på LCA som designparameter

Et dynamisk designværktøj, der er skræddersyet til arkitekter og favner kompleksiteten 

”Med DesignLCA har vi fået et dynamisk designværktøj, der hurtigt giver os en helhedsforståelse for bygningens klimabelastning. Et designværktøj, der er skræddersyet til arkitekter, og som favner kompleksiteten af vores designvalg – både med hensyn til form og funktion, og i dag mindst lige så vigtigt materialevalg og energiforbrug,” uddyber Anders Lendager og supplerer, ”Det er enormt værdifuldt at kunne træffe de rigtige valg, på det rigtige tidspunkt og på et kvalificeret grundlag. På den måde kommer DesignLCA også vores samarbejdspartnere og bygherrer til gode. Vi skaber en integreret designproces, som konstant skubber til grænserne for, hvordan vi reducerer bygningernes CO2-belastning.”

Stiller DesignLCA gratis til rådighed for byggeriets parter

Sammen med GRAPHISOFT Center Danmark giver Lendager DesignLCA væk som et gratis værktøj til byggebranchen. DesignLCA består af en skabelon-fil til Archicad, et regneark til Excel og en PDF-manual. Hvis du vil danne dig dine egne erfaringer med DesignLCA, kan du downloade DesignLCA →

Foto af Anders Lendager: Maria Albrechtsen Mortensen

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057
P nummer: 1025084957

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.094