23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Socialøkonomisk projekt overtager tømmer fra nedrivning

Søndergaard havde i forbindelse med en rydning en del tømmer, der skulle til genanvendelse. Men i stedet blev et nyt samarbejde stablet på benene hurtigt, så træet bliver direkte genbrugt og går til et godt socialt formål via FRAK.

På hjørnet af Nordre Fasanvej og Holger Danskes vej ligger en gammel ejendom, der består af 6 sammenbyggede bygninger med et samlet etageareal på ca. 5000 m2. Ejendommen er saneret og ryddet indvendigt, så den nu står klar til renovering.

Læs historien hos Søndergaard.

Udover lofter, vægge og gulve, er der blevet fjernet en masse reglar (også kaldet lægter) fra under de gamle gulve i forbindelse med rydningen.

Og hvad kan man i virkeligheden bruge gamle træreglar til?

I dette tilfælde fandt Søndergaard – igennem samarbejdspartneren Gentræ – frem til en god løsning til at genbruge træet på. Her blev et nyt samarbejde stablet på benene, nemlig med FRAK. FRAK er en socialøkonomisk virksomhed med base i København, der hjælper unge, der har det svært.

De unge fra FRAK, som er mellem 14-18 år, afhentede træreglarne, så de kan bruge træet til at bygge nye ting. De ved ikke endnu, hvad de skal bygge af træet, men mulighederne for genbrugstræ er mange. Tidligere har de unge bygget plantekasser og bænke, som de har solgt til fx Københavns Kommune. Udover fede produkter, giver det de unge arbejde og lidt penge på lommen.

FRAK tror på, at unge kan skabe deres egen fremtid. Derfor investerer de i unge og gør dem gode til at arbejde. Ved at vise de unge glæden ved at få sved på panden, penge på lommen og erfaringer på CV’et – oplever de, at de kan bruge sig selv til gode formål og skabe deres eget liv. Til glæde for dem selv og samfundet.

- ”FRAK er utrolig glade for, at man i Søndergaard rækker ud i samfundet og er med til at gøre unge gode. Dette er en gevinst for de unge men også for samfundet, da arbejdsgivere generelt mangler arbejdstager og skriger efter arbejdskraft. Gennem sådan et samarbejde er FRAK og Søndergaard med til at uddanne fremtidens arbejdskraft og give de unge fra udsatte byområder en mulighed for at blive gode til at arbejde og større perspektiv på fremtiden,” siger Mudi Jarkass, daglig leder hos FRAK.

Hos Søndergaard har man også erfaring med at tage ansvar for unge, der har brug for en håndsrækning.

- ”Vi har haft eksempler på unge, der har været i usunde miljøer. Gennem nedrivningsarbejde hos os, lærer de, at de kan tage fat og tjene penge på en reel måde. Dermed kan de måske undgå kriminalitet eller andre usunde miljøer. Derfor kan vi sagtens relatere os til projektet og de socialøkonomiske gevinster” siger projektleder Anders Nielsen.

Læs mere om FRAK og deres projekter.

- ”Udover de unge fik arbejdstimer i godt selskab med folkene hos Søndergaard fik vi jo også en masse træ. Det kan vi bruge til vores fremtidige opgaver, uanset om det er til at bygge plantekasser, gangbroer eller noget helt tredje, er vi med til at passe på planeten ved at genbruge materialer og tænke cirkulært i byggeriet,” siger Steffen Plejdrup, projektleder på projektet Ukrudt hos FRAK.

Også hos Søndergaard glæder man sig over, at en organisation som FRAK kan overtage og genbruge ressourcer fra en rydning til gode formål.

- ”For Søndergaard handler det om at videregive ressourcerne, så de kan blive genbrugt til nye formål,” fortæller produktionsdirektør fra Søndergaard Kasper Sørensen, - ”at det tilmed kan gå til et socialt formål glæder os endnu mere.”

FRAK skal nu beslutte, hvad der skal bygges af produkterne. Herefter bliver de solgt videre, så de unge får løn for deres arbejde.

Mudi Jarkass fra FRAK glæder sig over de frie ressourcer, som nu kan give unge arbejde og penge på lommen:

- ”Vi glæder os allerede til at give det afhentede træ nyt liv i form af produkter til vores kunder og så håber vi selvfølgelig på endnu mere samarbejde med folkene Søndergaard, som gav vores unge en super god oplevelse og tog godt imod dem.”

Søndergaard A/S
Smedetoften 16
3600 Frederikssund
Frederikssund Kommune
Danmark
CVR nummer: DK34203717
P nummer: 1017381659

Kontaktperson

CIH
Camilla Illum Hansen
cih@soendergaard.dk

Send til en kollega

0.109