23948sdkhjf

Derfor er elpriserne stigende!

| Medlemsnyhed | Indrykket af VS Automatic A/S

Her får du 4 grunde til, hvorfor elprisen har været stigende det seneste stykke tid. Det er blandt andet pga. krigen i Ukraine.

Sådan er elprisen skruet sammen

I 2022 første kvartal kostede en kWh 1,16 kr. i gennemsnit. Så ved vi godt, at du hurtigt kan gennemskue, at så lav var din elpris bestemt ikke.
Det er korrekt. 1,16 kr. er engrosprisen for el. Elprisen består faktisk af 3 elementer. 

  • Ren elpris - som udgør 44%.
  • Afgifter og moms - som udgør 45%
  • transport - som udgør 11%

Som forbruger havde vi derfor en gennemsnitlig elpris på 2,64 kr. per kWh. 

Vil du læse hele vores indlæg, så tryk her: Elpris udviklingen i Danmark

Nederst på siden kan du se en tabel, som viser elpris udviklingen i Danmark for 2020 og frem til 2022. Dertil et estimat for 2023. Estimatet for 2023 tager udgangspunkt i den procentvise stigning for elprisudviklingen fra 2007 til 2021. 

4 grunde til, at elprisen er steget

1. Krigen i ukrainer

Usikkerhed er en følge af krig og her bliver især gaspriserne påvirket. Det skaber store udsving i prisen. El og gasprisen er tæt forbundet.

2. Vandreservoirer i Norge og Sverige

De seneste år har Norge og Sverige fået mindre nedbør end førhen. Dette påvirker elproduktionen, hvoraf den strøm blandt andet sendes til Danmark via kabler. Dette presser prisen op på strømmen.

3. Eksport

Lande som Holland og Tyskland har stigende efterspørgsel på strøm. Og når efterspørgslen stiger, stiger prisen ligeledes. Elprisen i disse lande er tilmed højere end i Danmark, som også er med til at prisen i Danmark stiger.

4. Naturgas

Gas og elprisen er som skrevet tæt forbundet. Lagrene for naturgas er i Europa lavere end normalt grundet stor efterspørgsel. Når efterspørgslen stiger, samtidig med, at udbuddet er faldende, presser dette prisen op. 

Hvis du overvejer at investere i grøn energi, er dette et godt tidspunkt at gøre det. Du kan eventuelt se vores solceller via dette link: Solceller 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
VS Automatic A/S

Ormhøjgårdvej 15
8700 Horsens
Danmark
VS Automatic A/S

Send til en kollega

0.203