23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Hvilken indetemperatur gør os produktive...

Ny forskning slår fast, at det er helt individuelt, hvilken indetemperatur der gør os produktive – og der er forskel mellem kvinder og mænd. Muligheden for at påvirke er det, der virkelig gør os tilfredse.

I de seneste år har flere studier afdækket, at vi har taget fejl vedrørende regulering af indeklimaet i årevis. Det er lidt flovt for branchen, for i realiteten har vi tænkt, at alle er mænd. Den ideelle indetemperatur er blevet bestemt ud fra met-skalaen, som beskriver, hvor meget varme midaldrende mænd afgiver ved kontorarbejde. (Stillesiddende arbejde svarer til 1,2 met eller 72 W/m2 varmeafgivelse). Og selv om vi ved fra forskningen, at kvinder afgiver mindre varme end mænd, har vi holdt fast ved temperaturer omkring 20 til 21 °C, fordi forskning har vist, at det giver bedst mental præstation.

Forskel mellem mænd og kvinder
Sidste år viste studie (Chang, T.Y, Kajackaite, A. 2019), at mental ydeevne er modsat for kvinder: Den øges således, når indetemperaturen øges op til ca. 25 °C, mens mænds mentale præstationer bliver tilsvarende reduceret. Selv om resultaterne foreløbig ikke er bekræftet af andre studier, virker de umiddelbart fornuftige, hvis vi ser på varmeafgivelse i stedet for met-skalaen. Da kvinder i gennemsnit har lavere varmeafgivelse, har de nemlig behov for højere indetemperatur.

Individuel kontrol
Løsningen er selvsagt ikke at lade mænd svede, så kvinder ikke fryser. Vi har viden og teknologi til at løse udfordringerne på en langt smartere måde. Individuel kontrol er det, der virkelig kan betyde, at hver af os præsterer optimalt og trives med indeklimaet. Følelsen af velvære er ikke nødvendigvis konstant temperatur indenfor, men muligheden for at få en respons, når man føler for det.

Hvis vi kan styre den lille ekstra del selv, bliver vi tilfredse. Det, vi opfatter som en rigtig indetemperatur og komfort, er afhængigt af situationen. For eksempel er lidt kold træk behageligt, hvis du er varm, men ubehageligt hvis du fryser.

Med behovstyret ventilation sikrer systemet, at i ikke spilder energi eller penge.

GK Danmark A/S
Ørbækvej 268C
5220 Odense SØ
Odense Kommune
Danmark
CVR nummer: DK14306048
P nummer: 1000718341

Kontaktperson

KK

Send til en kollega

0.062