23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Voldsom tagbrand burde ikke kunne ske

En stor etageejendom gik op i flammer, og 90 familier står uden tag over hovedet. Det er resultatet af weekendens voldsomme tagbrand i Vanløse. Nu skal brandårsagen og brandforløbet klarlægges, for en brand af den størrelse er ikke set i nyere tid.

”Det her må simpelthen ikke kunne ske”!

Så éntydig er meldingen fra DBI’s direktør, Ib Bertelsen, efter den heftige tagbrand, som startede i en etageejendom fredag d. 25. marts. Branden spredte sig med lynets hast til 15 opgange, da først flammerne havde fået fat i taget. Over 100 brandfolk og et større antal frivillige kæmpede forgæves for at slukke branden, og 90 familier måtte evakueres. Heldigvis kom ingen mennesker til skade, men bygningen står nu til nedrivning.

- Man kan til nød leve med, at det går ud over en eller to opgange. Men 15 opgange er helt uacceptabelt, siger Ib Bertelsen, som går så vidt som til at kalde omfanget af branden for utilgiveligt.

Mangelfuld brandsikring
Ved en tagbrand afgrænses ilden normalt til en brandsektion, som typisk dækker over en til to opgange. Med denne brands voldsomme spredning er det ifølge Ib Bertelsen dog tydeligt, at brandvæggene ikke var i orden, og at der må være tale om byggetekniske fejl i bygningen fra 1938.

- Det tyder på, at man har lavet en ombygning eller renovering af taget på et tidspunkt. Hvis renoveringen ikke har fulgt reglerne, kan der være lavet byggetekniske fejl, som gør, at branden breder sig så hurtigt. Skulle jeg lede efter en forklaring på brandforløbet, ville jeg i hvert fald se på, hvordan tagrummet er opbygget, siger Ib Bertelsen.

Han nævner, at man kan have valgt de forkerte materialer ved renoveringen, eller at der i forbindelse med de nye installationer er lavet en masse huller, som giver næring til branden.

- Normalt vil brandvægge kunne holde flammerne tilbage i op mod en time, før ilden løber videre. Hvis de brandtekniske foranstaltninger havde været i orden, burde en brand ikke kunne sprede sig så hurtigt i en etageejendom, fastslår Ib Bertelsen, som opfordrer bygningsejere til at undersøge brandsikkerheden i tilsvarende bygninger.

www.brandsikretage.dk
Renovering og brandsikring af tage er ikke et nyt område for DBI. I samarbejde med F&P, Dansk Industri og GI lancerede DBI i 2015 vidensportalen www.brandsikretage.dk, som indeholder gratis informationsmateriale og gode råd om brandsikring af etageboligbyggeri, herunder vedligeholdelse, renovering og ombygning. Sitet henvender sig både til beboere, boligbestyrelser, rådgivere, entreprenører og håndværkere.

Læs mere om branden på TV2Lorry og i Berlingske, hvor DBI-direktør Ib Bertelsen udtaler sig om mulige brandårsager.


Kontakt:
Ib Bertelsen
Direktør
20 10 90 44
ibe@brandogsikring.dk

DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut
Jernholmen 12
2650 Hvidovre
Hvidovre Kommune
Danmark
CVR nummer: DK65196816
P nummer: 1003159124

Kontaktperson

Send til en kollega

0.062