23948sdkhjf

Tidsregistrering bliver lovpligtigt for alle

| Medlemsnyhed | Indrykket af Apacta A/S

En EU-dom fra 2019 pålægger alle medlemslande at kræve arbejdsgivere implementerer tidsregistrering af alle medarbejdere. Der arbejdes på at få loven igennem det danske embedsværk.

Ja, det lyder måske utroligt! Men ikke desto mindre er det sandt: Tidsregistrering bliver et lovpligtigt krav at have i sin virksomhed. Og faktisk er det ikke helt nyt. Beslutningen blev truffet tilbage 14. maj i 2019, men har været under lang behandling, inden den er klar til implementering.

Basalt set skal en arbejdsgiver tilbyde medarbejderne 'pålidelige, objektive og tilgængelige systemer' til at registrere deres arbejdstid i. Dette for at sikre, at dokumentationen er på plads for medarbejderne, hvis de skal klage over brud på EUs arbejdstidsbestemmelser fra 2003. De siger en medarbejder har krav på:

  • en minimumshvileperiode på 11 timer per døgn
  • en ugentlig fridag
  • en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på under 48 timer inkl. overarbejde

Reglerne gælder ikke kun for time-lønnede. Også funktionærer skal tidsregistrere. Og det er nok hos sidstnævnte udfordringen bliver størst, i og med der er en rimelig antagelse om, at timelønnede registrerer deres arbejdstid i forvejen.

Det vigtige spørgsmål er snarere, hvad et 'pålideligt, objektivt og tilgængeligt system' dækker over, og om der kommer andre dokumentationskrav?

Brug det positivt
Der kan stadig kun gisnes om, hvordan loven kommer til at se ud i praksis. Fagbevægelserne ser lidt forskelligt på fremtiden for denne bestemmelse.

"Vi ved, at mange ugentlige arbejdstimer påvirker din trivsel, og er en vigtig årsag til stress. Med en systematisk tidsregistrering vil det blive meget klart for den enkelte, hvor mange timer, der lægges, og forhåbentlig vil vi på den måde kunne få mere fokus på arbejdspres og det psykiske arbejdsmiljø. Og ja, så er det da også meget godt at kende din arbejdstid, når du skal forhandle løn," siger forbundsformand Jannik Frank Petersen fra Teknisk Landsforbund til altinget.dk.

Læs også: Bygge- og Anlægsbranchen bliver mere og mere digital

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) mener, at EU-kravet om tidsregistrering skal indarbejdes i overenskomsterne.

"Det hører hjemme i overenskomsterne, for det er der, vi i forvejen aftaler arbejdstid. Vi kan ikke overlade det her til lovgivning," siger næstformand Arne Grevsen til altinget.dk, og tilføjer, at der ikke kan blive tale om, at lønmodtagerne skal 'betale' for de nye regler i overenskomst-forhandlingerne.

Så det kan være der kommer en udstrakt hånd fra det offentlige - udover de muligheder, der allerede findes i SMV:Digital - med tilskud til at finansiere indkørslen af systemerne. Det spændende bliver så, om der oprettes en pulje af 'godkendte' systemer, ikke ulig det man gjorde med SKI-aftalerne.

Det vil være underligt, hvis det offentlige købte opgaver hos virksomheder, der ikke kan håndhæve EUs regler for arbejdstid. Det kan altså blive en konkurrencefordel, hvis man er på forkant med udviklingen her.

Godkendt leverandør
Det ville være logisk at kræve et certifikat for godkendte leverandører af 'pålidelige, objektive og tilgængelige systemer' til tidsregistrering. Dermed kan det offentlige også sikre sig, at de ikke tager underleverandører ind, der ikke har styr på det administrative, når de lægger projekter i udbud.

Og det sætter nye krav til udbyderne af systemerne. For hvad skal de kunne og tilbyde, når lovgivningen er på plads? Det er alt for tidligt at svare på, men sikkert er det, at Apacta følger denne udvikling nøje, og vil gå efter 100% compliance til denne lovgivning, næsten uanset hvilket format den har.

Apactas tidsregistrering er allerede ganske fleksibel, og man kan få oprettet egne blanketter der passer præcist til den enkelte virksomheds behov. Eller i dette tilfælde, lovgivningens behov. Sammenkoblet med alle de andre funktioner indenfor ordrestyring, synes det logisk at koble det sammen.

Det svære er mere at finde ud af, hvem der godkender en timeregistrering? Må der rettes i registreringer?

Og hvad må tidsregistreringen bruges til ud over dokumentation - det kunne f.eks. være fakturering - eller skal det være et særskilt lag? Kravene kan ende med at tage sig ud på mange forskellige måder og med forskellige konsekvenser.

Men vil du ikke overrumples når det kommer, så er det en god ide at komme igang med at få en god disciplin omkring tidsregistrering allerede nu - Prøv Apacta gratis i 14 dage.

Kilder:
https://www.altinget.dk/arbejdsmarked/artikel/danmark-halter-med-implementering-af-eu-dom-som-kraever-at-arbejdsgivere-registrerer-arbejdstid
https://www.horten.dk/viden/artikler-2019/registrerer-i-medarbejdernes-arbejdstid
https://kammeradvokaten.dk/nyheder-viden/nyheder/2019/06/eu-domstolen-paalaegger-arbejdsgivere-en-pligt-til-at-registrere-arbejdstagernes-arbejdstid

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Apacta A/S

Østre Allé 101
9000 Aalborg
Danmark
Apacta A/S

Send til en kollega

0.11