23948sdkhjf

Smitterisiko øger indeklimafokus på nyåbnede skoler

| Medlemsnyhed | Indrykket af Altro Danmark

Altro anbefaler landets skoler at installere limfrie gulvbelægninger, der minimerer afgasning til omgivelserne, halverer installationstiden og gør det nemt at sikre effektive rengøringsrutiner i det daglige.

De danske skolers indeklima har i årevis været til debat, og med Coronavirussets indtog i klasselokalerne er udfordringerne sat yderligere på spidsen. Ifølge Realdania er der nemlig indeklimaproblemer på flere end 9 ud af 10 undersøgte skoler, og for knap et år tiden anerkendte WHO, at luftbåren smitte med Coronavirus kan udgøre en risiko, særligt i indendørs omgivelser med dårlig ventilation.

Hverdagens udfordringer vender tilbage efter sommerferien

- Der er med andre ord god grund til at tage indeklimaproblematikken ekstra alvorligt. Lige nu er eleverne på sommerferie, men snart vender hverdagen tilbage med trængsel i klasselokalerne og alle de udfordringer for indeklimaet, det skaber. Det handler ikke kun om dårligere trivsel, lærernes arbejdsmiljø og elevernes indlæring, men også om risikoen for lokale nedlukninger, hvis der kommer smitte.

Det fortæller nordisk salgschef Michael Persson fra gulvproducenten Altro, der leverer to ud af tre sikkerhedsgulve på det danske marked. Herfra lyder anbefalingen til kommunerne, at man i højere grad prioriterer det gode indeklima, blandt andet i forbindelse med renoveringer af skolerne:

- Bedre ventilation og forbedrede rengøringsmuligheder er nogle af de faktorer, der spiller ind. Men det handler ikke kun om luftkvaliteten, for også støj er en faktor, som bør tænkes ind fra starten. Jo bedre lydmiljøet er, jo mere gavner det både indlæring, trivsel og arbejdsmiljø.  

Fra australske Covid-19-klinikker til danske børneinstitutioner

Hos Altro har man indgående erfaring, når det kommer til indendørs gulvløsninger, der bidrager til et sundt indeklima. Virksomheden har det seneste år blandt andet leveret limfrie Altro XpressLay™ gulvbelægninger til store midlertidige Covid-19-klinikker i Australien såvel som i England. Her var det afgørende med rengøringsvenlige og hygiejniske overflader, der hurtigt kunne tages i brug. Michael Persson fortæller:

- Fordelen ved at bruge limfrie gulvbelægninger er først og fremmest, at man helt undgår emissioner til omgivelserne på grund af lim, der skal tørre. Det betyder, at gulvene og lokalerne kan tages i brug straks efter installationen. Derudover tager selve installationen kun halvdelen af den tid, et traditionelt limet gulv vil tage, og den færdige gulvoverflade er meget nem at rengøre.

Et andet eksempel er den limfrie gulvbelægning Altro Cantata™ med 14 dB trinlydsreduktion, som man i Vejen Kommune valgte i forbindelse med gulvrenoveringen af Andst Børne- og Skolecenter under den første nedlukning i april sidste år.

- For os er det en kæmpe fordel, at hele institutionen allerede kan være klar igen næste dag. Derudover er et vinylgulv nemt at gøre rent, og selv om de nye gulve kun har været i brug i nogle uger, er tilbagemeldingerne meget positive. Institutionen oplever blandt andet, at lydmiljøet inden døre er blevet forbedret, lød det fra kommunens bygningskonstruktør Anders Krogsgaard i forlængelse af renoveringen.

Kig efter indeklima-certificering på byggematerialerne

I forbindelse med gulvrenoveringer og installation af nye gulve anbefaler Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø inden for Velfærd og offentlig administration på Indeklimaportalen.dk, at man vælger gulve, der er lette at gøre rene, også efter en lang periode med stor belastning.

Endelig anbefales det at stille krav om dokumentation for afgasning og afgivelse af partikler.

- Her kan man kigge efter en eller flere af de anerkendte internationale certificeringer, der findes på markedet. Det drejer sig for eksempel om den finske M1-ordning, den franske Émissions dans l’Air Intérieur, Eurofins Indoor Air Comfort Certified Products-ordningen eller Floorscore, supplerer Michael Persson til slut.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Altro Danmark

c/o
Altro Nordic AB
Flintyxegatan 4
213 76 Malmö
Sverige
Altro Danmark

Send til en kollega

0.14