23948sdkhjf

Fremtidens byplanlægning bygger på designer- jord

| Medlemsnyhed | Indrykket af Byggros A/S

Ny bog om konstruerede vækstmedier giver en ny vinkel på fremtidens byrum - Eksperter i plantevækst og geoteknik fra BG Byggros samler op på alt det, du bør vide om jordsammensætningens betydning for bæreevne, vækstegenskaber og regnvandshåndtering.

Eksperter i plantevækst og geoteknik fra BG Byggros har skrevet en bog, der samler op på alt det, du bør vide om jordsammensætning og dets betydning for bæreevne, vækstegenskaber og regnvandshåndtering.

For jord er mange ting og den rivende udvikling af bymiljøer og deres formål i forhold til understøttelse af sund, vild natur og klimatilpasning, fordrer netop, at vi lægger fokus på den jord, der danner grundlaget for størstedelen af disse installationer.

Sund natur kræver jord – intelligent jord

Fremtidens grønne bymiljøer består blandt andet af naturinstallationer som regnbede, vejbede, store bytræer, grønne tage, deciderede taghaver og –parker og grønne vægge. For at disse installationer skal trives og have effekt på lang sigt, er det vigtigt, at der anvendes vækstmedier - jordblandinger - der både fordrer trivsel og vækst for beplantningen, som kan optage og tilbageholde store mængder vand, og som kan holde til byens belastning og trafik.

En almindelig muldblanding vil med tiden pakke sig under belastning og derved efterlade meget lidt plads til plantetilgængeligt vand og luft imellem jordpartiklerne. Det betyder, at beplantningens vækstforhold generelt forringes, men det betyder også, at rødderne fra eksempelvis træer og buske ikke kan brede sig og skabe en sund og robust rodzone, der gør træet eller busken modstandsdygtigt overfor vind og vejr.

- I kommunerne er der lige nu et rigtig stort fokus på etableringen af grønne anlæg. Det er rigtig positivt, men vi savner, at den efterfølgende drift og vedligeholdelse også får opmærksomhed. Det er afgørende, hvis anlægget skal holde i mange år, fortæller Kamilla Aggerlund, som er en af forfatterne bag bogen.

Konstruerede vækstmedier samler egenskaberne

Disse tanker og hensyn ligger til grund for udviklingen af vores konstruerede vækstmedier, hvor de forskellige vækstmedier tager hensyn til projektets behov. Nogle projekter kræver filtrerende egenskaber, nogle steder er der brug for dokumenteret bæreevne og atter andre steder er der brug for langsigtede og stabile vækstegenskaber. Det lyder måske ligetil at vurdere et projekts behov, men reelt har de fleste projekter ofte flere behov på en gang, og det kan være en udfordring at se sig ud af de forskellige egenskaber i jordblandingerne, og hvordan de egenskaber udnyttes bedst.

Bogen “Konstruerede vækstmedier” samler netop al denne viden og præsenterer et overblik over, hvordan de forskellige vækstmedier og egenskaber spiller sammen. Bogen er skrevet af fagfolk, der alle er eksperter i udvikling og design af specialiserede jordsubstrater. Den fungerer som et opslagsværk, og indeholder en bred tværfaglig viden om filtrering, regnvandshåndtering, vækstegenskaber og bæreevne i forhold til vækstmedier i urbane miljøer.

- Man behøver ikke at læse alle kapitlerne i bogen. Man kan nøjes med de kapitler, der er relevante for ens projekt. Er der ord, som man ikke kender, er der en ordliste bagerst, som kort forklarer, hvad vi mener med begreberne, fortæller Søren Storm, der er medforfatter til bogen.

Interesserede kan opleve bogen og møde forfatterne både ved standen, samt som oplægsholdere på Have & Landskab i Slagelse d. 25-27 august.

Bogen kan købes via BG Flux.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Byggros A/S

Egegårdsvej 5
5260 Odense S
Danmark
Byggros A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.266