23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Mere vildskabelse på programmet i Odense

Alle kender efterhånden til vigtigheden af større biodiversitet, men hvordan driftes og vedligeholdes de nye biodiverse grønne arealer? Hos OKNygaard er driftsopgaverne ikke forsvundet med den vilde natur - de har bare skiftet form.

Der var i gang i snakken, da OKNygaard på Fyn afholdt temadag om biodiversitet og drift af biodiverse arealer sammen med konsulentvirksomheden VILDSKAB. I dagens anledning var både kunder og medarbejdere inviteret til at lære mere om vildskabelse.

’’Konventionel grøn drift handler i høj grad om at tøjle naturen. Med biodiversitetsvenlig drift giver vi naturen mere af kontrollen tilbage og vi drifter på en måde, som tager udgangspunkt i den vilde natur og årstiderne. Der gives plads til, at der kan skabes naturlige mikromiljøer og så drifter vi den del, som naturen ikke selv kan varetage’’, fortæller Terkel Frank Bruun, der er afdelingsleder hos OKNygaard på Fyn. Det er fx nødvendigt at fjerne græsafklip for at sikre den næringsfattige jord, som er grundlaget for større mangfoldighed blandt planter og insekter.

Hos OKNygaard er biodiversitet og vildskabelse i høj grad på dagsordenen. Med konventionel grøn drift som en stor del af kerneforretningen er biodiversitetsvenlig drift en naturlig tilføjelse. ’’For os er biodiversitet ikke ensbetydende med, at grøn drift og vedligeholdelse er afskaffet. Opgaven er bare en anden end før’’, fortæller Terkel Frank Bruun. ’’Vi har med naturlige, vilde arealer at gøre, så det kræver i højere grad, at vi løbende vurderer og justerer plejen samt skaber nogle nye kvalitetsbeskrivelser for at opnå det resultat, som vores kunde ønsker’’, uddyber han og tilføjer smilende, at det er berigende at kunne udnytte andre sider af den gartnertekniske faglighed, som medarbejderne besidder.

 

100.000 m2 græs får lov til at blomstre på Nordfyn

En af deltagerne på OKNygaards temadag var Nordfyns Kommune. I Nordfyns Kommune får græsset nemlig lov til at gro i biodiversitetens navn. ’’Vi har udvalgt cirka ti hektar grønne områder, som vi lader stå uslået. Det er fx på nedlagte boldbaner, men også brugsplæner’’, siger Inge Haakonsdatter, der er leder af Vej og Park i Nordfyns Kommune. Hun fortæller, at kommunen tidligere slog græsset cirka hver anden uge.

’’Vi valgte i år at gå over til en mere biodiversitetsvenlig drift af hensyn til naturen. I samarbejde med vores naturafdeling gik vi derfor i dialog med OKNygaard og fik hurtigt overblik over hvilke af vores arealer, hvor vi med fordel kunne lade være med at slå græsset og hvordan vi rent praktisk skulle omstille vores drift’’, fortæller Inge Haakonsdatter. I kommunen klippes vejrabatterne i foråret grundet trafiksikkerhed, men grøftekanterne får lov til at stå helt vilde.

 

Biodiversitet er ikke ensbetydende med farverige blomsterenge

For mange forbindes biodiversitet med farverige blomsterenge, men det er langt fra alle arealer, der er velegnet. I stedet kan et mangfoldigt dyre- og planteliv fint skabes i en almindelig græsplæne, hvis de rette forudsætninger er til stede. Hvis græsset får lov til at blive fx 7 cm højt, så dukker der ofte urte- og græsarter op helt af sig selv, fx kællingetand, martsviol, krybende potentil eller vejbred. ’’Der ligger en opgave foran os i forhold til at få synliggjort, at en – for nogen – ukurant og vild græsplæne er lige så godt og biodiverst, som en frodig og farverig blomstereng’’, siger afdelingsleder Terkel Frank Bruun.

Vilde græsarealer slås forår og efterår, så græsset ikke bliver for højt, men det afgørende punkt er at få fjernet næringsstofferne fra afklippet. En opgave, som adskiller sig fra konventionel grøn drift.

’’Der kan godt være en tidsmæssig og økonomisk besparelse af hente på større arealer, når man kun skal slå græsset to gange om året – også selvom det skal opsamles og køres væk. Men det er jo især den natur- og klimamæssige gevinst, som betyder noget og som får virksomheder og kommuner til at omstille deres drift. Mere vild natur skaber både levesteder for nye arter og sikrer levesteder for de dyr og planter, som er i fare for at forsvinde - fx en række sommerfuglearter. Og så er gamle træer jo et fantastisk sted for små dyr, men de binder også store mængder CO2 til gavn for klimaet’’, afslutter Terkel Frank Bruun, afdelingsleder hos OKNygaard på Fyn.

Han understreger, at det handler om at eksperimentere med at skabe koblinger mellem de initiativer, OKNygaard kan udføre sammen med deres samarbejdspartnere og kunder, og de initiativer, som naturen selv kan varetage.

Et eksempel er etableringen af kæmpeinsekthoteller i Roerskovsparken. Projektet er ført ud i livet som del af et elevprojekt, der blev udført af elever fra OKNygaard på Fyn.

 

OKNygaard A/S
Rosbjergvej 5G, Årslev
8220 Brabrand
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK35394818
P nummer: 1018616285

Kontaktperson

Send til en kollega

0.062