23948sdkhjf

Restauranter i bynære miljøer!

| Medlemsnyhed | Indrykket af Halton A/S

Der bygges i disse år mange boliger i etagebyggerier i byerne. For at skabe liv i områderne ønskes en større grad af mangfoldighed med restaurant og cafemiljøer i nederste etager  af boligbyggerier.  

Det er dog ikke altid gnidningsfrit have denne form for blandet brug og det kan være svært at forudsige hvad benyttelse af lejemål vil ende med, hvorfor der følgelig er en række iboende risici.

Stigningen i udviklingen med denne form for blandet brug har skabt en betydelig udfordring for ejendomsudviklere ved at have restauranter integreret i boligkomplekser eller nær boliger. Mens beboere ønsker adgang til disse typer af bekvemmeligheder, ønsker de ikke at blive udsat for generende lugt og potentielle brandsikkerhedsmæssige problemer i forbindelse med restauranter.

Hvad kommer der fra køkkenafkast fra restaurationer?

Det er vigtigt at forstå, at restaurantkøkkener er produktionsfaciliteter med tilhørende forurening som biprodukt. Ved madproduktion produceres varme, fugt, lugt, partikler og flygtige organiske forbindelser (VOC'er). Med boliger tæt på denne form for forureningskilder kan der følgelig være naboklager grundet lugt- og/eller røg. Brandsikkerhed er et andet problem, der skal løses. Regelmæssig vedligeholdelse af systemkomponenter og kanaler er nødvendigt.

Det meste af lugt fra madlavning findes i VOC'erne. VOC'erne er på gasform. Dette er en vigtig overvejelse, fordi det ikke kan fjernes med mekaniske filtre. Fedtpartikler kan fjernes ved mekanisk filtrering på emhætteniveau, mens fedt og røg (med passende filtreringsniveau) kan fjernes i aggregat/filterenhed.

Der er en række filtreringsmetoder, der kan implementeres i både emhætter hhv. i aggregat, der effektivt kan hindre lugt- og røggener.

Til vurdering af design og systemer, der kan bruges, er følgende nogle af de faktorer, der skal overvejes:

Restaurant type, uafhængig drift for den enkelte lejer, begrænsning af kanalsystem og placering af afkast, Filtreringssystemer og overvågning/vedligeholdelse af disse, Driftstid og evt. brandfare.

Der findes ventilations- og filtreringssystemer, der let kan styre flere lejemål på fælles kanalsystem og samtidigt få dem til at fungere uafhængigt af hinanden. På emhætteniveau er den primære filtreringsmetode, hvad der ofte kaldes ”fedtfiltre”. De er synlige i emhætten og rengøres typisk dagligt. Dette er lejerens ansvar. Effektiviteten af disse filtre varierer meget, og der er en grænse for deres effektivitet. En anden teknologi, der ofte implementeres i emhætter er Ultraviolet lys. UV-C er ikke en filtreringsteknologi, men det nedbryder fedt på molekylært niveau.

Hvilke teknologier findes der til at fjerne fedt og lugt?

Udover de mekaniske filtre og evt. UV lys i emhætter som kan reducere både fedt og lugtgener, findes der en række filtertrin der kan integreres i centrale filtreringsenheder:

  • Elektrostatisk filter (Udskiller partikler og fugt)
  • Filtrering ved filtermedie (udskiller partikler herunder røg ved tilstrækkelig filtereffektivitet)
  • Kulfilter (reducere lugtgener mv.)

Halton giver funktionsgaranti! Ring og hør nærmere på tlf. 86 922 855.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Halton A/S

Husby Alle 17, 1. tv.
2630 Taastrup
Danmark
Halton A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.109