23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Danskerne købte flere nye vinduer under coronakrisen.

VinduesIndustrien melder om en stigning i salget i Danmark under forårets nedlukning af samfundet. Omvendt er salget til udlandet dykket med næsten 50 procent.

Blandede følelser er det, der bedst beskriver reaktionen hos brancheforeningen VinduesIndustrien, da tallene for omsætningen i andet kvartal blev offentliggjort. For selvom man havde forventet et fald i salget til udlandet, er det alligevel første gang, segmentet har vist en negativ udvikling på 48,7 procent i et enkelt kvartal.  Omvendt stod salget i Danmark for en vækst i omsætningen på 3,1 procent i kvartalet, hvor landet i store perioder var lukket næsten helt ned.

Salget i Danmark er et lyspunkt
”De sidste par år har vores medlemsvirksomheder måttet navigere efter, at salget i Storbritannien gik både op og ned i takt med at dramatikken omkring Brexit udviklede sig. Men andet kvartal 2020 kommer til at skrive sig ind i historiebøgerne som det kvartal, hvor salget til udlandet faldt med næsten 50 procent i forhold til året før,” lyder det fra branchedirektør Johny H. Jensen.

Det er fortsat Storbritannien, der trækker tallene ned - nu sammen med Skandinavien og Tyskland.

”Men lyspunktet er, at salget i Danmark er steget  med 3,1 procent i andet kvartal. Det er vi stolte og taknemmelige over, for det har krævet mange foranstaltninger og hurtige omstillinger på de enkelte arbejdspladser for at kunne holde produktionen kørende med respekt for de retningslinjer, som myndighederne løbende har udstukket,” fortsætter Johny H. Jensen.

Renoveringsprojekter og hjemmearbejde har hjulpet vinduesbranchen
Claus Arberg er bestyrelsesformand for VinduesIndustrien og selv vinduesproducent. Han vurderer, at salget i andet kvartal er holdt oppe af renoveringsprojekter og boligselskaber samtidig med at mange hjemmearbejdende eller hjemsendte danske boligejere fik lyst til at gøre noget ved deres bolig. På markedet for nybyg går det i øjeblikket knap så hurtigt.

” I marts måned var vi selv ude og opfordre regeringen til at gøre noget ved anlægsloftet, så der kunne blive givet grønt lys til energirenoveringer i kommunale bygninger. I stedet blev det til en generel suspendering af anlægsloftet, hvilket selvsagt er endnu bedre,” siger Claus Arberg og tilføjer, at der formentlig kommer til at gå lidt tid inden suspenderingen af anlægsloftet viser sin effekt i forhold til vinduesudskiftninger.

”Vi  håber også, at Landsbyggefondens øgede muligheder på sigt vil give nogle vinduesordrer til vores branche, for selvom det går godt med salget herhjemme, mangler vi stadig en del af salget til udlandet,” minder han samtidig om.

Forhåbninger til fremtiden
Hvordan udviklingen kommer til at forløbe resten af året er dog endnu for tidligt at spå om.

”Vi tror på, at der kommer en hverdag igen efter corona, hvor flere af de dagsordener, som er skubbet i baggrunden, vender tilbage. For eksempel klimadagsordenen, som vores branche har arbejdet efter i mange år,” lyder det fra VinduesIndustriens formand.

Siden 2009 er myndighedernes krav til nye facadevinduers energieffektivitet strammet med foreløbig 50 procent, og fra nytår med yderligere 25 procent. Det betyder, at vinduer, som er fremstillet efter den danske branchestandard, DVV, lukker mindst lige så meget gratis solvarme ind, som de slipper ud igen.

”Det er enorme forbedringer af vinduernes energiperformance, vi har set gennem de seneste ti år, og det har krævet en intens produktudvikling hos de enkelte virksomheder. Fra 1. januar 2021 skal alle vinduer kunne leve op til det, der i dag svarer til et A-mærket vindue, og det er noget, som vil kunne ses på bygningernes energiforbrug. Der ligger en betydelig samfundsmæssig energibesparelse, hvis vi skruer op for tempoet i udskiftningen af gamle, utætte vinduer i den eksisterende bygningsmasse,” lyder det fra Claus Arberg.

Faktisk viser beregninger, at  helt op til 7 procent af Danmarks samlede energiforbrug ryger direkte ud af utætte vinduer. Derfor håber han, at både politikere og boligejere vil fortsætte med at prioritere energirenovering af bygninger, når der kommer en ny hverdag efter coronaepidemien.

Hvordan og hvornår salget til udlandet igen vil vise positive takter kommer an på mange forhold, herunder Brexit, corona og udviklingen i de enkelte landes økonomier.

_________

Du kan tilmelde dig VinduesIndustriens eksterne nyhedsbrev her.

Vinduesindustrien
DI
Mosevej 3
8240 Risskov
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK64364111
P nummer: 1002188487

Kontaktperson

JHJ
Johny H. Jensen
Direktør
jhj@vinduesindustrien.dk

Send til en kollega

0.142