23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Derfor vinder svanemærket byggeri frem

Dansk byggeri går i stigende grad efter certificeringer – såsom Svanemærket. Udviklingen er drevet af efterspørgslen fra både private forbrugere og store institutionelle ejendomsinvestorer.

Selvom svanemærket byggeri kan være udfordrende for arkitekter og rådgivere, rummer certificeringen mange fordele.  

Der er ingen tvivl om, at dansk byggeri har stadigt mere fokus på bæredygtighed i disse år. Når man kigger på byggerier til over 30 millioner kroner, har udviklingen været dramatisk: I 2017 udgjorde de certificerede byggerier kun 7 procent af nybyggeriet. Året efter var tallet 14 procent, og i år anslår Byggefakta, at over 20 procent af nybyggeriet vil være certificeret.

- Som det også var tilfældet med Svanehusene, er det især det offentlige og de store institutionelle ejendomsinvestorer, der driver efterspørgslen, siger Nicki Sturm Kristensen fra Ingeniørgruppen AS, har været rådgiver på etagebyggeriet, Svanehusene, i det nye kvarter, Irma Byen, i København.

Læs mere om det Svanemærkede byggeri, Svanehusene, her.

 

Certificering som risikoafdækning

Når pensionsselskaber som PKA investerer i Svanemærket byggeri, er det ikke mindst, fordi pensionskunderne efterspørger det. Men der er også andre gode grunde til at gå efter Svanemærket eller certificeret byggeri, når man er stor ejendomsinvestor:

- At bygge efter Svanemærkets kriterier er også en metode til risikoafdækning. Fordi kravene til dokumentation og processer er så skrappe, er det en måde at sikre gedigent kvalitetsbyggeri, hvor risikoen for ubehagelige overraskelser er minimeret, siger Nicki Sturm Kristensen fra Ingeniørgruppen AS. Han peger blandt andet på de krav, der skal sikre godt indeklima og forhindre fugt i byggeriet:

-  I traditionelt byggeri ser man ofte, at det går lidt for stærkt, når byggeriet skal afsluttes. Så er der risiko for at der arbejdes videre på overflader som ikke er tilstrækkelige udtørrede. Og det kan senere føre til en fugtskade i byggeriet, siger han. Den risiko er der taget hånd om Svanemærket byggeri, hvor indeklimaet vægtes højt. Det er et af kriteriekravene, at der udarbejdes en fugtstrategiplan, som detaljeret redegør for hele processen fra start til slut. I forbindelse med byggeriet af Svanehusene indebar det blandt andet, at vi tilkøbte en ekstern rådgiver, som gennemgik samtlige lejligheder for at sikre mod skimmelsvamp.

 

Krav om dokumentation fra leverandører

Det er ikke kun rådgivere og arkitekter, der bliver udfordret, når der skal bygges Svanemærket byggeri. Leverandørerne til byggeriet skal også vænne sig til en ny virkelighed:

- Leverandørerne skal have deres dokumentation på plads. Der har vi brug for et godt samarbejde med leverandørerne, der skal udfylde bilag, som vi så får tjekket af Miljømærkning Danmark, forklarer Nicki Sturm Kristensen.

Mange leverandører – så som Phønix Tag Materialer – er allerede på forkant med udviklingen og har registreret byggematerialer i Miljømærkning Danmarks database. Databasen er et register over byggeprodukter, som kan bruges i Svanemærket byggeri. For at få adgang til databasen skal man have en licens til at bygge svanemærket.

- Det er helt naturligt for Phønix Tag Materialer at få vores tagpap registreret i databasen for byggeprodukter, der kan indgå i Svanemærket byggeri. Svanemærket er garant for kvalitetsbyggeri med fokus på bæredygtighed, samt har indeklima, beboernes velvære og sundhed i centrum. Det flugter fuldstændig med vores ambition om at være et sikkert og langsigtet valg i dansk byggeri, siger salgs- og marketingdirektør i Phønix Tag Materialer, Kenneth Vraa.  

Phønix Tag Materialers produkter er optaget i Byggevaredatasbasen for produkter, der kan anvendes i Svanemærket byggeri. Læs mere her

Phønix Tag Materialer A/S
Vester Allé 1
6600 Vejen
Vejen Kommune
Danmark
CVR nummer: DK25711785
P nummer: 1008017065

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047