23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Kingo ”blæser” på Aarhus Kommunehospital

Kingo Karlsen A/S har siden starten af august udført indvendig rydning på Aarhus Kommunehospital, som skal blive til den nye Universitetsby. Inden længe går Kingo i gang med miljøsaneringen.

Aarhus Kommunehospital har siden dets grundlæggelse i 1893 behandlet et utal af tilskadekomne og syge patienter. Lokalt er hospitalet særligt kendt for at huse både lægevagten og skadestuen, hvor de fleste aarhusianere på et eller andet tidspunkt har sat deres ben.

I 2019 blev aktiviteterne på Aarhus Kommunehospital flyttet til det store supersygehus i Skejby, hvilket har efterladt flere af de gamle hospitalsbygninger tomme. Bygningerne er ejet af FEAS (Forskningsfondens Ejendomsselskab), og ifølge planen skal de forvandles til en ny universitetsby i hjertet af Aarhus.

I første omgang skal bygningskompleks 1870, som består af fem bygninger og en kælder, miljøsaneres og ryddes til råhus. Arbejdet udføres af nedrivningsvirksomheden, Kingo Karlsen A/S for kunden, MT Højgaard A/S.

Stål skal blæse maling af hospitalsvægge

Det store bygningskompleks indeholder omkring 29.000 m2 vægge, der er malet med metalholdig maling, som ifølge aftalen skal afrenses. Kingos entrepriseledere på sagen Monica Trier Paulsen og Frank Juul Nielsen vurderer, at det både vil være for dyrt og omstændeligt at sandblæse det omfattende areal, hvorfor de har planlagt at benytte stålblæsning, som er en mere miljøvenlig og effektiv metode at fjerne maling på.

Kingos stålblæseanlæg blev udviklet i 2014, og der har siden været stor rift om det blandt Kingos entrepriseledere. Anlægget er nemlig både mere effektivt og miljøvenligt end traditionel sandblæsning. Det fungerer ved, at små stålgrids blæses ud på en væg med så stor kraft, at væggen afrenses for maling. Efterfølgende recirkuleres både maling og stålgrids i anlægget, hvor de separeres. På den måde kan stålet genbruges, og affaldsmængden er således minimal. Ved traditionel sandblæsning blandes sandet med malingsaffaldet, hvilket gør affaldsmængden betydelig.

”Vi arbejder efter en stram tidsplan, og for at sikre fremdrift har vi valgt at udføre miljøsanering og nedrivningsarbejde sideløbende med hinanden. Det stiller nogle krav til planlægningen,” fortæller Kingos entrepriseleder Monica Trier Paulsen.

Der gemmer sig noget under overfladen

Det er ikke kun en stram tidsplan, som Kingo skal overholde. At finde plads til virksomhedens affaldscontainere har også vist sig at være en udfordring. Under overfladen ved Aarhus Kommunehospital gemmer sig nemlig et omfattende tunnelsystem, hvilket gør overfladen sårbar for store belastninger.

”Vi har måttet finde en løsning til at komme af med affaldet, for der er næsten ingen steder i området, hvor bærelaget kan holde til vores containere og lastbiler. Vi må derfor bruge en teleskoplæsser til at fragte byggeaffaldet ud af bygningerne hen til det sted, som kan tåle belastningen,” fortæller Kingos entrepriseleder, Frank Juul Nielsen. 

Samarbejdspartneren er ikke helt ukendt

Både Monica og Frank er glade for samarbejdet med den ansvarlige projektchef fra MT Højgaard – og faktisk er han ikke helt ukendt for dem. MT Højgaards projektchef er nemlig Kingos tidligere afdelingsleder, Klavs Bo Kamp.

”Det er en stor nedbrydningsentreprise, som skal køres igennem på kort tid, men vi får løst opgaven. Vi har en god dialog med både bygherren og Kingo, og jeg tror, man kommer længst med at løse tingene i fællesskab,” siger Klavs Bo Kamp, som er projektchef i afdelingen, Renovering og Egenproduktion i MT Højgaard.

Entreprisen 1.0 råhus er den første ud af mange, og hvem der får ansvaret for de kommende, er endnu uvist, men Klavs Bo håber, at MT Højgaard kan fortsætte arbejdet:

”Første etape er altid en slags prøveballon, hvor der dukker ukendte faktorer op. Det kræver god dialog med bygherren, da vi skal finde løsningerne i fællesskab. Det håber jeg naturligvis, vi kan fortsætte med på de øvrige entrepriser.”

Den nye universitetsby bliver en integreret del af Aarhus Universitets campus og skal rumme forskning, uddannelse, butikker, erhverv, boliger og institutioner.

Kingo Karlsen A/S
F.L. Smidths Vej 17
8600 Silkeborg
Silkeborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK21791733
P nummer: 1001783308

Kontaktperson

VRO
Vibeke Reimer Olsen
Analytisk koordinator
+45 25169161 vro@kingo.biz

Send til en kollega

0.157