23948sdkhjf

Byggepladsens træ - Skal i cirkulation

| Medlemsnyhed | Indrykket af Solum Roskilde A/S

GENTRÆ: Virksomheden Solum har sammen med Stark og Golder fået en idé, der har vundet en af præmierne ved Circular Construction Challange, som Realdania står bag.

Idéen hedder Gentræ og går ud på at genbruge træ, der bruges under arbejdet på byggepladser.

Hvordan genanvender man træ, der bliver brugt som engangstræ til stilladser, afskærmning og forskalling på byggepladser?

Det har affaldshåndteringsvirksomheden Solum fra Hedehusene et bud på. Solum blev for nyligt kåret som en af vinderne i Circular Construction Challange, der arrangeres af Realdania. Sammen med Byggemarkedet Stark og rådgivningsvirksomheden Golder har Solum udviklet projektet Gentræ.

Tanken bag Gentræ er at indsamle og rense træaffald fra byggepladser og omdanne det til genbrugstræ frem for at sende affaldet til forbrænding.

Som præmie fra Circular Construction Challange har projektet fået en million kroner og mulighed for ekstern rådgivning til at efterprøve og udvikle Gentræ i en periode frem til september 2019. Hvis idéen viser sig at være en holdbar forretning, er det planen at Solum og Stark sammen realiserer Gentræ i den danske byggebranche. Gerne med et socialøkonomisk samarbejde med kommuner. Det fortæller Solums ressourcechef Morten Strandlod.

- Selve idéen går på at fremme de cirkulære løsninger i bygge- og anlægssektoren, fordi der her genereres meget træaffald. Hvert år er det omkring 50.000 tons i Danmark. Gentræ går ud
på at samle og genbruge interimtræ, altså træ, som man bruger til forskalling eller sikkerhedsafskærmer med på byggepladser ved eksempelvis at udfylde midlertidige huller til døre eller vinduer. Vi vil sortere træet og sætte det i et cirkulært kredsløb, så det kan blive genbrugt, forklarer Morten Strandlod.

- I dag går en stor del af affaldstræet fra byggepladserne til forbrænding, og i stedet kan vi få det til at cirkulere og holde ressourcerne i kredsløb, så lang tid det er forsvarligt at genbruge, siger han.

- I dag går en stor del af affaldstræet fra byggepladserne til forbrænding, og i stedet kan vi få det til at cirkulere og holde ressourcerne i kredsløb, så lang tid det er forsvarligt at genbruge, siger han.

Kvalitetskrav og opgaver
Det er især det lavpraktiske i processen, der skal findes løsninger på. Men også at kvalitetskravene overholdes hele vejen igennem. Kernen er at bruge de eksisterende ressourcer.

- Vi skal lave et indsamlingssystem, der fungerer og er effektivt, ligesom vi skal sørge for, at varerne ikke bliver beskadiget undervejs. Der er også CE-mærkninger og kvalitetskrav til varerne, der skal tages højde for, siger Morten Strandlod.
Beskyttelse af varerne skal blandt andet ske ved at anvende u-jern under transporten.

En kerneopgave er desuden at få det genbrugte træ tilbage til byggepladserne via byggemarkeder, så træet rent faktisk bliver brugt igen. Det er blandt andet her, at Stark kommer ind i billedet, ligesom man til
Gentræ vil laste det indsamlede træ på byggemarkedets transportvogne, der ellers vil køre tomme den ene vej på en strækning.

- For at det her lykkes, har vi brug for nogen, der kan få produktet ud på markedet igen, efter det er sorteret. Her er Stark nøglen til at bringe produkterne ud i en tilpas stor skala, siger Morten Strandlod. Det er planen, at det er bygherren, der samler træet sammen på byggepladsen, som Starks transportvogne så kører bort.

 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Solum Roskilde A/S

Vestre Hedevej 34
4000 Roskilde
Danmark
Solum Roskilde A/S

Send til en kollega

0.219