23948sdkhjf

At arbejde med opmåling og pointclouds

| Medlemsnyhed | Indrykket af BIM Equity A/S

BIM Equity og LE34 har sammen leveret registrering, opmåling og 3D-modellering af BIM-projektet til renoveringen af Lindegaarden. Læs hvordan opmåling og pointclouds er en naturlig af restaureringsprojektet.

Kulturstedet Lindegaarden ligger i en firelænget, stråtækt gård oprindeligt fra 1789 i Bondebyen i Kgs. Lyngby. Gården renoveres for tiden af arkitekt Stein Hagen for Bondebylauget i Kongens Lyngby. Digital opmåling og udviklingen af en BIM-model spiller en afgørende rolle for renoveringsprojketet.  

LÆS OGSÅ: Historien digitaliseres: Restaurering af Lindegaarden

Laserscaning og fotogrammetri 
Som en del af opmålingsprojektet har LE34 kombineret traditionelle terrestriske laser-skannere, med håndholdte scannere, der benytter den såkaldte SLAM-teknologi, som gør det muligt at skabe en kæmpe sky af målepunkter (en “pointcloud”), mens man går rundt i bygningen. Udover laser-skanning har LE34 også udført opmålinger ved fotogrammetri fra droner, som er fjernstyrede “helikoptere”, der tager tusindvis af fotos og omsætter dem til målepunkter i en pointcloud. Denne form for opmåling  gør det muligt at registrere tage, facader og hele byområder, hvilket ellers ville være ubeskriveligt dyrt med andre opmålingsmetoder.

Et væld af småpunkter

Pointclouds eller en punktsky er - præcis som navnet antyder - et væld af små punkter i samme farve som materialet de er mål på. Det ligner lidt et 3D-foto, men som kan have huller, hvis det ikke har været muligt at komme hele vejen omkring objektet der måles. Et træ eller en søjle skygger altså for det bagvedliggende område, hvilket ses, når modellen drejes.

LÆS OGSÅ: ENCORE: EU-finansieret forskningsprojekt om BIM-baseret energi-renovering
 
3D-modellering 
Det er dog vigtigt at forstå, at pointclouden ikke kan adskille hvad der er træer, græs, biler, vægge, tage, vinduer og døre. Det er derfor nødvendigt, at skabe 3D-modellen med de rigtige BIM-elementer for at få fordelene ved at skitsere og projektere i BIM. Det kan kun gøres manuelt, og det har været BIM Equitys ansvar at modellere hele bygningens eksteriør og interiør i ARCHICAD.

Kombinationen af LE34’s ekspertise i opmåling på tværs af diverse metoder og teknologier og BIM Equity’s erfaring i 3D-modellering og BIM, samt grundige og veldefinerede kvalitetssikrings metoder, gør det muligt at levere færdige BIM-projekter til en pris, der giver mening på stort set alle renoveringsprojekter. Vi kan både levere Revit-, ARCHICAD- og IFC-filer.

Dette er en forkortet udgave af blogindlægget ”At arbejde med opmåling og pointclouds”. Læs hele blog-indlægget og se flere illustrationer på BIM Equitys hjemmeside du finder her >>
 

Medlemsnyhed

Indrykket af
BIM Equity A/S

Strandlodsvej 6B, 3.
2300 København S
Danmark
BIM Equity A/S

Send til en kollega

0.118