23948sdkhjf

ÅF Buildings Denmark tager konstruktions-BIM til "the next level"

| Medlemsnyhed | Indrykket af StruSoft DK

Flere danske rådgivere er lige nu i en optimeringsproces. Kan vi gøre det endnu hurtigere, regne endnu skarpere og samtidig reducere fejl?

Visuelle programmeringsværktøjer som Dynamo og Grasshopper buldrer frem. Flere danske rådgivere er lige nu i en optimeringsproces. Kan vi gøre det endnu hurtigere, regne endnu skarpere og samtidig reducere fejl? ÅF er et af foregangsfirmaerne på denne front. Jeg kørte en tur til Aarhus for at høre mere om, hvordan de gør.
I hjørnet af storrumskontoret sidder Claus. En forholdsvis nyuddannet civilingeniør fra Aarhus Universitet med interesse og flair for programmering. På den ene skærm kører pdf værktøjet BlueBeam, som viser plantegningerne af et nyt stort elementprojekt. På alle dæk er angivet databokse, med informationer om ID, lastkategori og spændvidde. Disse informationer er enkle for alle at indtaste. På højre skærm kører Excel. Claus foretrækker at lave sin FEM-Design fil direkte fra Excel. Informationerne fra BlueBeam hentes automatisk ind i excel-arket og bliver anvendt i beregningen. Fra Excel oprettes filer til FEM Design. Filer, som hver især indeholder en opstalt med laster og lastkombinationer. Resten af processen finder sted i FEM programmet, hvor vægge og overliggere armeres. Flere i ÅF har allerede anvendt denne proces på større projekter, og alle kan generer beregningsfiler, endda uden kendskab til beregningsprogrammet.
ÅF foretrækker på flere og flere projekter BIPS model 3R eller 4R, hvor rådgivere også leverer armeringsberegningerne. ”Vi har allerede størstedelen af alt den information i vores lastnedføringssystem, som vi behøver for at danne præcise modeller som grundlag for armeringsdesignet. Det vil vi naturligvis meget gerne levere. Vi mener, at vi kan gøre armeringsdesignet væsentligt mere nuanceret på denne måde. ”siger fagprojektleder Jacob Andersen.
Hvad sidder I med lige nu?
Lige nu projekterer vi Thomas B. Thriges gade projektet. Projektet består af 2 store karrebebyggelser. Bygherre er AP Pension med P. Aarsleff a/s som totalentreprenør og Arkitema som arkitekt. Samlet ca. 28.000 m2 fordelt på 8 etager. Projektet bygges ovenpå en P-kælder som projekteres af en anden rådgivende virksomhed. Vi har herfra fået tildelt lastpunkter og maksimale lastværdier, som vi skal holde os inden for. Dette gav flere udfordringer. Vi brugte store fundamentsbjælker eller selvbærende vægge til at veksle lasten ud på søjlerne, for at overholde lastforudsætningerne. Indledende i projektet udarbejdede vi en total model for at få overblik over, hvor kræfterne fandt hen. Det er dog en udfordring selv at styre hvor lasterne finder hen i en ”All Inclusive” 3D FE-model. I hovedprojektet har vi derfor kombineret Excel-ark med FEM Design. Excel arket genererer struxml filen, som åbnes i FEM-Design. Filen indeholder geometri af vægopstalter og laster. Herfra beregner vi de nødvendige armeringsmængder, som ligger til grund for de armeringsskitser, vi videregiver til element-leverandøren.
Byggeriet har stor kompleksitet, og der er mange udvekslinger på kryds og tværs. Vores tidligere lastnedføringsark kom til kort. Derfor udviklede vi en metode, som er mere dynamisk og generel. Senere kom det til, at vi skulle designe væggene, og at det flere steder var nødvendigt at regne med indspændte overliggere. Vi er nu meget præcise med, hvilke laster der virker hvor samt udbredelsen af disse. Dette hentes og styres direkte fra Excel.
Hele processen med at regne væggene sker med at det hele starter i Excel, som laver FEM filen. I FEM Design indtegner vi hullerne, hvorefter vi blot klikker beregn. Outputtet fra beregningen er en blanding af grafisk afbildning og tabelform. Den grafiske visning er oftest at foretrække. Den kræver mindst forklaring.
I næste uge skal Claus hjælpe til på et andet projekt, hvor samme fremgangsmåde skal bruges.
Vi har i StruSoft ikke set andre med denne fremgangsmåde, hvor man anvender Excel til at generere FEM modellen. Vi håber, at denne artikel kan skabe inspiration og vise, at der er mange forskellige former for konstruktions-BIM.

Medlemsnyhed

Indrykket af
StruSoft DK

Diplomvej 373, 2.
2800 Kongens Lyngby
Danmark
StruSoft DK

Send til en kollega

0.131