23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Er du ikke inviteret til firmajulefrokost i år?

December kan være ekstra kedelig, hvis du leder efter job – men der er ingen grund til at fortvivle

Ahhh… december. Den søde juletid, med forventninger og gavestress og (måske) hyggelige nisselege på kontoret. Og så selvfølgelig den årlige julefrokost i firmaet, hvor alle kollegerne løsner slipset og bliver så uformelle, at man taler om det i ugevis.

For mange er julefrokosten et af årets højdepunkter, og den kan være med til at tømre en god arbejdsplads endnu mere sammen.

Så meget desto sværere er det at stå udenfor og kigge ind. Det gør du, hvis du lige nu er ledig, og længes efter den oplevelse og den positive udfordring, det er at have et arbejde at stå op til.

Vi støder jævnligt på kandidater, som brænder efter det helt rigtige job, men som endnu ikke har knækket koden til virksomhedernes hjerter. Det kan gå ud over selvtilliden – og det gør ikke den glade julemåned lettere at komme igennem. Tværtimod. Det er ikke let at være frustreret og søgende, hvis alle omkring dig virker glade og afklarede.

Selvtilliden kan være et af de første ofre, hvis man er ledig i lang tid. Selvfølgelig ikke kun i december, men det mærkes værre, når først duften af gløgg breder sig. Det er ikke mærkeligt, men det er heller ikke uundgåeligt.

Som ledig er det hårdt gang på gang at blive sorteret fra. For hver forgæves runde i manegen bliver det lidt sværere at holde gejsten oppe, og de negative tanker kan let melde sig: ”Jeg dur heller ikke til noget; jeg kan godt forstå, at de ikke ansætter mig; det ville jeg heller ikke selv gøre”.

Problemet er, at den slags små slag i hovedet bliver selvforstærkende – og at andre kan mærke det; også vi headhuntere. Vi kan ikke nødvendigvis mærke den manglende selvtillid på dit cv eller din LinkedIn-profil, men udstrålingen lyver ikke, når vi først når frem til samtalen og det personlige møde. Og – hvor uretfærdigt det end er – er det svært at anbefale nogen til en stilling, hvis vi fornemmer, at de knapt nok selv tror på, at de kan løfte opgaven.

Men hvordan bevarer man sin selvtillid som ledig i længere tid? Vi erkender gerne, at det kan være svært. Men umuligt er det ikke.

Den største risiko er nemlig, at du begynder at nedgøre dig selv, længe inden du overhovedet har sendt ansøgningen. At du nedtoner dine forventninger og dine evner, og at du lukker dig mere og mere om dig selv – for det er selvsagt ikke sjovt at komme ud i sociale sammenhænge og hver gang blive mødt med variationer over det samme åbningsspørgsmål: Nå, hvad laver du så? Har du stadig ikke fundet dig et job?

For det første er du ikke alene. Selvom der er gang i hjulene i Danmark, er der andre end dig, der reelt er alt for dygtige til at gå ledige. Her er stædighed en god og vigtig egenskab. Desuden – og det er den gode nyhed – kan du selv gøre en hel del; f.eks. huske disse fem punkter:

Husk på, hvem du er og hvad du kan

Du har med garanti nået masser af resultater i dit liv, både privat og professionelt, og de resultater skal du være skarp på. Altså: Helt skarp. Ikke kun selve resultaterne, men også hvorfor tingene lykkedes. Måske skal du spørge en god ven eller tidligere kollega om hjælp til at lave en plusliste. Det baner vejen for, at du kan sætte ord på, hvor og hvornår du er bedst – og dermed hvad du går efter i dit næste job. Samtidig bliver din præsentation af dig selv også stærkere.

Tjek din egen historie

Hvornår har du sidst været på et kursus eller opgraderet din viden på anden måde? At du selv gør en aktiv indsats for at udbedre hullerne i osten, har en stor betydning for den måde, en virksomhed vurderer dig på.

Brug dit netværk

Kender du en eller flere, der arbejder hos de firmaer, du gerne vil arbejde for – tal med dem og brug deres erfaringer. Inviter dig selv på kaffe, og hold dig orienteret om, hvad der sker i din by og din branche.

Gør dig selv glad

De ting, der giver dig overskud, er værd at gøre grundigt – uanset om du løber maraton, arbejder frivilligt i en idrætsforening, strikker sokker til de hjemløse eller læser stakkevis af de bøger, du mangler at tygge dig igennem. Du skal tage din egen trivsel alvorligt – for det kan andre mærke. Også til jobsamtalen.

Det kan lade sig gøre

Du kommer ikke til en jobsamtale, hvis ikke vi og virksomheden tror på, at du kan bidrage til fremtiden. Tværtimod er der allerede investeret en hel del tid i dig, inden du kommer gennem det første nåleøje – og den følelse skal du holde fast i. Den er nemlig langt vigtigere og potentielt mere givtig end følelsen af at misse en enkelt karrysild.

Ovenstående er ingen garanti for, at du næste år har en masse gode kolleger at gå til julefrokost med.
Men de bringer dig tættere på – og de holder fast i din selvtillid i stedet for at lade den smuldre.

HumanTrust A/S
Gammel Viborgvej 9A / Vejlevej 27, 1. sal
8381 Tilst, Aarhus
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK35044922
P nummer: 1018283073

Kontaktperson

Send til en kollega

0.078