23948sdkhjf

Byggeriet er ramt af voksende pessimisme

Afskaffelse af Boligjob-ordningen øger pessimismen hos ikke mindst de små og mellemstore virksomheder
De seneste måneders svagt voksende pessimisme i bygge- og anlægsvirksomhederne fortsætter.

Branchens vurdering af ordresituationen har været pessimistisk siden efteråret, men nu falder også forventningerne til beskæftigelsen i den kommende tid.

Det fremgår af konjunkturbarometeret for bygge og anlæg, som Danmarks Statistik udarbejder på baggrund af tilbagemeldinger fra branchens virksomheder. Den sammensatte sæsonkorrigerede konjunkturindikator, baseret på både ordrebeholdning og beskæftigelsesforventninger, er faldet uafbrudt siden juli 2014 og er på laveste niveau siden foråret 2013.

Spæde effekter

Det er ikke mindst afskaffelsen af Boligjobordningen, der giver bekymring for især små og mellemstore virksomheder.

- Vi har foreløbig kun set de første spæde effekter af ophøret af Boligjobordningen, men det må forventes, at både den faktiske ordrebeholdning og forventningerne til den fremtidige ordrebeholdning vil bevæge sig yderligere nedad, som 2015 skrider frem, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

- Især små og mellemstore byggevirksomheder har mærket et stop-and-go-forløb med hamstring af Boligjob-opgaver mod slutningen af 2014. Men de har også oplevet et tilsvarende opgavemæssigt tomrum her efter nytår, siger han.

Mange må afskedige

Også Danske Malermestre forventer en negativ effekt.

- Vi må desværre konstatere, at de mindste virksomheder, der i særlig grad har haft glæde af Boligjobordningen, i den grad lider under dens bortfald, siger Ole Draborg, direktør i Danske Malermestre.

Organisationen har netop afsluttet en konjunkturundersøgelse, som viser, at 60 procent af medlemsvirksomheder forventer at miste omsætning på grund af bortfaldet af ordningen. Knap en tredjedel forudser, at de må afskedige medarbejdere af samme årsag.

Danmarks Statistiks konjunkturbarometer viser således også, at netop malermestre har det mest mørke syn på de kommende måneders udvikling i beskæftigelse, omsætning og priser.

Alle delbrancher har negative forventninger til den nærmeste fremtid. Elinstallatørerne er de mest optimistiske, om end også deres forventninger til beskæftigelse og omsætning er på den forkerte side af frysepunktet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109