23948sdkhjf

Der er penge at hente i byggeaffaldet

Byggeriet står for 30 procent af alt affald i Danmark, men det bliver slet ikke genavendt eller solgt i det omfang, som det kunne. Pengepotentialet i affald er enormt
Dansk Byggeris idé om et videncenter for byggeaffald, håndtering og genanvendelse røg ud med badevandet, da regeringen nægtede at tage det med på finansloven for 2015.

Men målet for Dansk Byggeri er stadig klart: Mindre byggeaffald og mere genanvendelse. Der kan nemlig tjenes mange flere penge på affald.

Men selv om bygge- og anlægsbranchen har en genanvendelsesprocent på 87 procent, så er det langt fra alle virksomheder, som tjener penge på deres affald. Men tendensen peger den vej.

Eksempelvis er NCC-koncernen gået så langt, at minimering og genanvendelse af affald nu er et fokusområde, og for blot to år siden blev NCC Recycling skabt til at arbejde med byggeaffald på tværs af koncernen.

Det er lige efter bogen hos Dansk Byggeri.

- Det kan betale sig for virksomhederne at sortere affaldet og nogle steder sælge det. De fleste virksomheder har styr på det, men der er klart mulighed for at komme af med mere affald og få flere penge for det, siger Simon Stig-Gylling, miljøkonsulent i Dansk Byggeri.

- Det kræver, at man også gør regnskabet op for den tid, man skal bruge på at sortere, og hvor langt man skal køre med det for at få mest for det. Flere større bygge- og nedrivningsfirmaer er i gang med at optimere affaldsbehandling nu, siger Simon Stig-Gylling.

Pas på totalløsningerne

Et sted, der er penge at hente, er i de ordninger med totalløsninger for byggeaffald, som mange virksomheder tegner.

Her betaler man for at komme af med det hele – uden at få penge igen for metal, sten og papir eksempelvis.

Hos direktør Leonard Holm fra Jernpladsen i Søborg kan man aflevere alt byggeaffald og undgå gebyrer i kommunale genbrugsstationer, og i stedet få penge for jern- og metalskrot, mens man kun betaler for den mængde andet byggeaffald, som afleveres.

- I totalløsninger derimod, hvor man laver en aftale om at fjerne alt affaldet, der drukner ofte de varer, som har værdi. Eksempelvis jern og andet metal, papir og pap og nogle former for plastik. De totalløsninger kan optimeres. Også set i forhold til, hvad kørsel vil koste. På genbrugspladser forærer man det blot væk, konstaterer Leonard Holm.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172