23948sdkhjf

Klimasikring er højt prioriteret

Klimasikring er et nationalt anliggende, men skal fortsat være kommunernes udgift, fastslog miljøministeren i går under et åbent samråd
Klimasikring er et nationalt anliggende - også selv om oversvømmelser rammer lokalt.

Det slog miljøminister Kirsten Brosbøl (S) fast, da hun sammen med klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) var kaldt i samråd af Folketingets Miljøudvalg.

Her skulle de to ministre redegøre for, hvilke statslige tiltag de vil tage initiativ til for at følge op på en rapport om oversvømmelserne i Nordjylland udarbejdet af konsulentvirksomheden Rambøll.

Miljøudvalget - med Enhedslistens miljøordfører Per Clausen i spidsen - havde desuden bedt ministrene forholde sig til rapportens anbefalede tiltag.

Nordjylland blev i oktober ramt af oversvømmelser efter voldsomme regnskyl, der udløste kritik af de nordjyske kommuners vedligeholdelse af vandløbene.

Havde vandløbene været opgravet og udvidet, havde det imidlertid ikke gjort nogen forskel konkluderede Rambøll i en analyse i november sidste år.

I analysen har Rambøll lavet tre scenarier. Det første viser, hvordan det så ud i oktober sidste år. Det andet scenarie viser, hvordan oversvømmelsen ville være, hvis det samme vandløb var omfattende vedligeholdt og med alle planter fjernet. Sidste scenarie forholder sig til, hvordan det ville se ud, hvis det samme vandløb var to meter bredere. Konklusionen er, at oversvømmelsen ville være den samme. Ifølge Rambøll kunne en løsning på oversvømmelserne være at afhjælpe åerne ved at dyrkningsjord omlægges til den oprindelige funktion.

Gratis klimatjek

- Jeg tager Rambølls rapport meget seriøst. Klimatilpasning har af regeringen fra dag ét været højt prioriteret, og vi har allerede taget en række initiativer. For eksempel har boligejerne nu mulighed for et gratis klimatjek, mens en omfattende kystanalyse skal give os overblik over, hvor der er risiko for stormfloder. Desuden vil vi i Miljøministeriet og i Økonomi- og Indenrigsministeriet nu sætte os sammen med kommunerne og se på, om vi inden for den eksisterende lovgivning kan hjælpe kommuner med klimatilpasning, sagde Kirsten Brosbøl, der dog ikke havde nye penge klar til kommunerne.

Per Clausen gjorde derfor under samrådet ministrene opmærksomme på, at en del af de nordjyske kommuner, der blev ramt af oversvømmelserne, er fattige kommuner.

- Skal man lave forebyggende klimasikringstiltag, så har det været holdningen, at det må kommunerne selv stå for og man tager derved ikke hensyn til de enkelte kommuners økonomi. Hvis klimasikring er et nationalt anliggende, så må udgangen være, at så er finansieringen det også, sagde han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.295