23948sdkhjf

Lys og god lyd skal fremme livskvalitet

Nye forsøg med døgnrytme-lys, bedre akustik og muligheder for at søge både fællesskab og privatliv skal sikre livskvalitet i botilbud for beboere med særlige behov
Mennesket skal være i centrum i Botilbud Ebberød, hvor et rådgiverteam nu er i gang med projekteringen af første etape, der består af 44-46 boliger til borgere med særlige behov.

I vinderforslaget har JJW Arkitekter med Balslev Rådgivende Ingeniører og Force 4 architects søgt at genfortolke det eksisterende Ebberøds stoflighed og materialer, mens områdets karakteristiske vekselvirkning mellem åbne og lukkede rum, pladser og kig ud i landskabet er videreført i den nye bebyggelse.

Desuden har rådgiverne indarbejdet viden om trivsel i boliger for fremtidens beboere.

Dagslysets betydning

Resultatet er et botilbud, hvis nye rammer er en del af historien, samtidig med at det, ifølge en pressemeddelelse fra JJW, understøtter beboernes behov og gode arbejdsforhold for medarbejderne.

Det sker blandt andet ved hjælp af ny viden om dagslysets betydning for ikke mindst de ansattes helbred og humør. Nye undersøgelser viser, at det såkaldte døgnrytme-lys, som man også har indført på flere afsnit på Rigshospitalet, kan afhjælpe den ødelæggelse, der sker med nat-arbejdernes indre ur.

Ingeniørteamet ved Ebberød har derfor fokuseret på brugerne.

- Det kan have afgørende betydning for sårbare beboere, at elementer som lys og lyd er højt prioriteret, og det giver samtidig en bedre hverdag for de ansatte. Derfor har vi haft fokus på at indtænke gode løsninger som for eksempel brug af døgnrytme-lys fra starten, siger ingeniør Michael Schierbeck fra Balslev.

Brugerinddragelse

Janne Sælan Halskov, der er arkitekt hos JJW, understreger, at rollen som totalrådgiver giver tegnestuen mulighed for at optimere de enkelte løsninger:

- I Ebberød er vi ansvarlige for arkitekturen, økonomien og processerne og kan på den måde sikre, at forholdet mellem kvalitet og ressourcer afvejes, så vi skaber de bedst mulige boliger indenfor budget. Vi tager hånd om byggeriet, men i lige så høj grad brugerinddragelsen, og det giver os mulighed for at kombinere tegnestuens viden om boliger til mennesker med særlige behov med førstehåndsudsagn fra interessenterne, siger hun.

I det nye byggeri er der arbejdet med den såkaldte "graduering af offentlighedsgrader", så beboerne alt efter behov, formåen og lyst kan vælge at deltage i et større fællesskab eller alternativt trække sig tilbage til mere private rum.

- Opdelingen af boenhederne i flere selvstændige huse organiserer beboernes verden i mindre, overskuelige størrelser for at sikre, at de føler sig trygge, uanset hvor de er, siger Janne Sælan Halskov.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.094