23948sdkhjf

Hovedstadsområdet trækker mest fra

Der er forskelle på, hvor meget borgerne har trukket fra i forbindelse med Boligjobordningen i de forskellige kommuner. Det viser, at ordningen rammer skævt, mener SF
De borgere, der har trukket de største beløb fra i forbindelse med Boligjobordningen, bor i velhavende nordsjællandske kommuner.

En opgørelse over den gennemsnitlige størrelse på fradraget fordelt på kommuner, som Skatteministeriet har sendt til Folketingets Skatteudvalg, viser, at blandt de kommuner, hvor borgerne har trukket mest fra ligger otte ud af 10 i Hovestadsområdet. På en førsteplads ligger Rudersdal Kommune, hvor fradraget i gennemsnit er på 11.042 kroner efterfulgt af Gentofte og Lyngby-Taarbæk, hvor fradraget har været henholdsvis 11.596 kroner og 10.740 kroner i 2013. Til sammenligning har de borgere, der har benyttet sig af Boligjobordningen i Kerteminde Kommune på Fyn kun trukket 8.344 kroner fra i gennemsnit.

Det bekræfter et billede af, at ordningen rammer skævt og forholdsmæssigt kommer dem med høje indkomster til gode, mener SF’s skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

- Tallene tegner et tydeligt billede af en ordning, der minder meget om en skattelettelse i toppen. Ordningen var tænkt til at kickstarte økonomien inden for håndværksfagene og aldrig som en skattelettelse til dem, der har mest. Jeg mener derfor, at vi traf det rigtige valg, da vi valgte ikke at videreføre ordningen. Det har aldrig været meningen, at den skulle være permanent, siger hun.

Dyr måde at skaffe job

Lisbeth Bech Poulsen mener, at Boligjobordningen har været en dyr måde at skabe meget få job på. Hun vil dog gerne være med til at diskutere om ordningen skal genindføres i en grøn udgave.

- Vi har før foreslået, om man målretter ordningen mod klimatiltag, så man for eksempel kan trække energiforbedringer af boligen fra. Og så skal fradraget konstrueres på en måde, så det ikke rammer så skævt, siger hun.

Små variationer

Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, er ikke enig i, at ordningen rammer skævt. Han mener derimod, at tallene fra Skatteministeriet viser en meget lille geografisk variation i fradraget.

- Ser man på det samlede billede, så viser tallene, at Boligjobordningen er en bredt forankret ordning, der har vundet mere og mere indpas, og som i stort omfang bliver benyttet vest for Storebælt. Det er en bredt forankret ordning, og variationer i det gennemsnitlige fradrag er meget små, siger han.

Bo Sandberg mener, at det han kalder "små nuanceforskelle" kan være udtryk for forskellige prisniveauer.

- Tallene kan være et udtryk for, at der er forskellige prisniveauer i håndværkerydelser. Det kan sagtens afspejle sig i de gennemsnitlige fradrag, siger han.

I august viste en opgørelse fra Skatteministeriet, at anvendelsen af Boligjobordningen er jævnt fordelt over hele landet, hvis man gør det op på de fem regioner. Ser man på det gennemsnitlige fradrag, så er det 9.990 kroner i Region Hovestaden, mens det kun er 8.730 kroner i Region Nordjylland.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125