23948sdkhjf

Novo Nordisks grønne tag vinder landskabspris

Medicinalvirksomheden har ved sit hovedsæde anlagt en særlig naturpark, der nu præmieres med skandinavisk landskabspris
Et tag behøver ikke bare være et tag i ordets mest gængse forstand.

I medicinalvirksomheden Novo Nordisks hovedsæde i Bagsværd fungerer et 31.000 kvm stort landskab som et såkaldt grønt tag placeret oven på et parkeringsdæk. Og idéen er nu præmieret med Scandinavian Green Roof Award, der for 15. gang hædrer grønne tage.

Naturparken er designet og projekteret af landskabsarkitekterne SLA. Skælskør Anlægsgartnere har stået for fag­entreprisen, mens Byggros har leveret alle systemerne til de grønne tage.

Selve domicilet, der også er designet, så det smelter sig sammen med de grønne omgivelser, er tegnet af Henning Larsen Architects.

- Novo Nordisk i Bagsværd er et projekt, hvor muligheden for rekreation og smart regnvandshåndtering kombineres med stor omsorg og biologisk værdi. Hele syv hjemmehørende biotoper og et innovativt design har skabt et bølgende landskab, hvor grøn natur og tag flyder sammen, står der i motiveringen for prisen.

En dobbeltrolle

Rasmus Astrup, partner og projektdirektør i SLA, fortæller, at man under hele designet af Novo Nordisk Naturpark har taget højde for landskabets dobbelte rolle som naturpark og grønt tag.

- Over halvdelen af naturparkens 31.000 kvm landskab fungerer som ét stort grønt tag, da landskabet her er anlagt ovenpå parkeringsdæk. Derfor erstattede vi af vægtmæssige årsager jorden med letvægtsprodukter, som drypvandes fra to store centrale regnvandstanke. Alle nødvendige vandmængder til vanding opsamler vi fra kontorbygningernes tage samt fra omfangsdræn. Ved at gennemdesigne alle biotoper, træsammensætninger og koteringer med den dobbelte rolle af park og grønt tag for øje, har naturparken således som det første landskab i Danmark opnået 100 procent vandbalance, siger Rasmus Astrup.

Danske arter

De grønne tage på bygningerne er udført med en blanding af græsser og engvegetation med et minimalt indhold af sedum.

Dette giver både et reelt udtryk af natur, som vokser uændret fra terræn til tag, men også en plantesammensætning, som har maksimalt vandoptag og fordampning, og som bidrager til naturparkens biodiversitet. I modsætning til den traditionelle tagplante sedum, der ikke har et specielt stort vandoptag, arbejdes der i Novo Nordisk Naturpark i stedet primært med robuste og hjemmehørende danske arter, der giver langt større biodiversitet, klimatilpasning og funktionsværdi.

- Novo Nordisk Naturpark er visionært tænkt, og det har været en spændende udfordring at bidrage til at realisere et projekt, som uden tvivl er med til at sætte nye høje standarder for moderne grønt byggeri. Det er fantastisk, at Novo også på dette felt har været med til at drive den bæredygtige udvikling fremad, siger direktør Jens R. Schrøder fra Skælskør Anlægsgartnere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11