23948sdkhjf

Der er penge for byggeriet i fusioner

Byggevirksomheders fusioner stiger støt. Der er nemlig penge at tjene på stordrift, og blandt andet gigantudbud til storentrepriser og supersygehuse gør fusioner aktuelle
Der holdes bunkebryllup hos stadig flere bygge- og anlægsvirksomheder.

Dansk Byggeri og Tekniq fortæller til Licitationen – Byggeriets Dagblad om støt stigende fusioner blandt medlemmerne. En kombination af krise, ønsket om stordriftsfordele og ikke mindst penge at tjene ved bedre maskin- og personaleudnyttelse driver værket.

Dertil gør gigantudbud i det private og offentlige en dyd af nødvendigheden: Det ikke er nok at have to svende til at løfte opgaver, når eksempelvis regionerne skærper konkurrencen.

Det sker allerede, før de første supersygehuse er færdige, og de fra bunden helt nybyggede supersygehuse står klar mellem 2019 og 2021.

Med det helt nye Regionernes Fælles Indkøb (RFI) kommer en systematisering af fælles udbud, så konkurrencen skærpes på blandt andet byggeri af de kommende 18 supersygehuse – heraf seks helt nye i Aalborg, Gødstrup, Aarhus, Odense, Køge og Hillerød. Dertil vil supersygehuse være placeret i Hjørring, Viborg, Randers, Horsens, Esbjerg, Kolding, Aabenraa, Slagelse, Holbæk, Hvidovre, Herlev og Bispebjerg.

Regionerne står nu klar til endnu en milliardbesparelse på udbud frem mod 2020. Den slags udfordringer skal blandt andet stigende fusioner i byggebranchen tage op.

I den private sektor har Bygherreforeningen også varslet store opgaver i en rapport med analyse af 2.500 planlagte, store byggeprojekter over 50 mio. kroner. Storprojekter vil stige over 50 procent med en øget omsætning på 10-15 mia. kroner årligt.

En vækst, som selv de nuværende store danske entreprenører ikke kan løfte alene.

Fusioner for store og små

Fusionerne sker nu for både små og store virksomheder; Som da en af landets største nedrivningskoncerner blev skabt da Tscherning A/S overtog Brandis A/ S.

Jan Brandis, tidligere ejer af Brandis A/ S, sagde til Licitationen - Byggeriets Dagblad i marts, at "for nedrivningsbranchen er der kun én vej, og det er større enheder."

En række tal er også indirekte argumenter for fusioner: Blandt mindre installationsfirmaer begyndte Tekniq for alvor at se flere fusioner i 2009, hvor krisen især ramte mellemstore virksomheder med 16 til 50 medarbejdere.

En rapport viste, at 23 procent af de mellemstore oplevede problemer mod kun otte procent i den store (ofte fusionerede) gruppe med over 50 medarbejdere. Deloitte påpegede, at netop mindre virksomheder ofte har en skidt cocktail af dårlig indtjening og en lav egenkapital.

I følge Danmarks Statistiks helt nye tal er omsætningen for installatører i årets første kvartal igen faldet. Fra 2008 til 2013 faldt omsætningen endda 10,75 mia. kroner.

Samtidig bidrager nye konkurstal for bygge- og anlæg til argumenter for fusioner: November-konkurserne landede på 76. Dermed er de gode takter fra årets tre første kvartaler slut. Dansk Byggeri har nu opjusteret det forventede antal konkurser i 2014 fra 500 til 550.

To til ægteskab

Tekniqs direktør, Niels Jørgen Hansen, siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at Tekniq de seneste 10 år har set en tendens til færre virksomheder samlet set, men især færre små og flere mellemstore.

- Det er i dag sværere at være lille. Fusionerede har større muligheder for at klare sig. Men der skal to til ægteskab; Det lykkes ikke altid, fastslår Niels Jørgen Hansen.

Der er ikke tal for stigningen i fusioner.

Men Dansk Byggeris udviklingschef, Jørn Jensen, ser nu fusioner ved både ejer- og generationsskifter.

- Man ser muligheder i at bruge hinandens kompetencer og kvalifikationer. Man skal også være lidt større for at kunne løfte udbud i dag, siger Jørn Jensen.

- Man kan derfor undre sig over, at ikke flere slår sig sammen. Men der er også barrierer. Mange vil gerne være sin egen herre. Og man kan være usikker på, hvem der hæfter. Eksempelvis hvis en tømrer slår sig sammen med en murer, og murerarbejdet går galt. Hvem skal så betale, spørger Jørn Jensen.

Han frygter ikke et brud med den danske model med mange mindre virksomheder.

- Der er behov for alle former for virksomheder. Men også behov for at se på de større krav til digitalisering og samarbejde. Vores opfordring er at lægge en plan for, hvem man vil arbejde for – og indrette sig derefter, siger Jørn Jensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125