23948sdkhjf

Jysk entreprenør vinder to store sygehusordrer

JFP i konsortium med den tyske entreprenør Max Bögl vinder råhus­entrepriser på to jyske supersygehuse
Med få dages mellemrum har Herning-entreprenøren Jørgen Friis Poulsen A/S (JFP) vundet to kæmpestore ordrer ved de jyske supersygehuse. I joint venture med den tyske entreprenørgigant Max Bögl har JFP vundet såvel råhus- og lukningsentreprisen på afsnittet S4 på DNU i Aarhus og betonentreprisen på nordfløjen på DNV Gødstrup. Der er tilsammen tale om kontrakter på knap 460 mio. kroner.

- Vi er naturligvis både stolte og glade. Det betyder rigtigt meget, siger Jesper Friis Poulsen, adm. direktør hos JFP.

På DNU i Aarhus havde JFP/Max Bögl det billigste bud på 247 mio. kroner eller 11 mio. kroner billigere end MT Højgaard. I Gødstrup lød vinderbuddet på 211 mio. kroner, og her var MT Højgaard også en af de slagne konkurrenter.

JFP er kendt med de store sygehusbyggerier, idet virksomheden i dag har råhuskontrakt på et af de øvrige afsnit på DNU. Også her samarbejder virksomheden med Max Bögl.

- Forskellen er, at vores aktuelle tilbud er afgivet i joint venture med Max Bögl. Det giver en række fordele med hensyn til byggestyring, idet vi har mulighed for levere den nødvendige bemanding til byggeledelsen, siger Jesper Friis Poulsen.

Han understreger, at kontrakterne endnu ikke er underskrevet, men at man forventer, at det sker, idet der ikke er taget forbehold i forbindelse med tilbuddene.

Han oplyser, at der endnu ikke er taget stilling til, hvorfra arbejdskraften til opgaverne skal hentes, ligesom det heller ikke er afgjort, hvem der skal levere betonelementer til Gødstrup-byggeriet.

- I første omgang skal kontrakten i hus, siger han.

Som forventet

Projektchef Michael Hyllegaard på DNV Gødstrup oplyser, at tilbuddet fra JFP/Max Bögl ligger nogenlunde som forventet. Der er derfor ikke risiko for, at udbuddet må annulleres, som det var tilfældet for et par måneder siden med råhusentreprisen på sydfløjen.

Han forventer derfor, at der kan skrives kontrakt i januar, og at arbejdet kan gå i gang i marts.

Også projektdirektør Frank Skriver Mikkelsen på DNU er tilfreds med licitationsresultaterne på S4. Ud over råhus- og lukningsentreprisen er to andre storentrepriser afgjort.

Hustømrerne A/S er med et bud på knap 73 mio. kroner billigst på apteringsentreprisen, mens Wicotec Kirkebjerg A/S er billigst på teknik- og installationsentreprisen med et bud på 130 mio. kroner.

- Det er lidt med gyngerne og karrusellerne, men samlet set er vi meget tæt på budgettet, siger Frank Skriver Mikkelsen.

Han oplyser, at projektledelsen har gode erfaringer med alle tre vindere.

- Det er omvendt heller ikke en hemmelighed, at der har været visse udfordringer med et par af Max Bögls underentreprører. Problemerne er nu løst, blandt andet gennem det fagretlige system, og Max Bögl har været gennem en læringsproces, så vi forventer ikke samme problemer på den kommende entreprise, siger han.

3F er ærgerlige

Hos de jyske bygningsarbejdere er man kede af, at to store råhusopgaver går til udlandet.

- Med Max Bögl med i konsortiet og med erfaringerne fra DNU er jeg ikke i tvivl om, at arbejdskraften bliver hentet i udlandet. Det er ærgerligt, at de danske virksomheder ikke har kunnet konkurrere, men det koster jo at lave udviklingsarbejde og have fokus på kvalitet og udførelse. Der er mange forhold, der gør konkurrencevilkårene ulige, men jeg håber, at bygherren vil sikre, at entreprenørerne, uanset hvor de kommer fra, ikke går på kompromis med sikkerhed, arbejdsmiljø og de krav, som bygherren ellers stiller, siger Ole Vagn Christiansen, byggegruppeformand i 3F Aarhus Rymarken.

Frank Skriver Mikkelsen understreger, at arbejdet skal udføres på danske vilkår, og at der således eksempelvis er sociale klausuler, der sikrer, at der også er lærepladser på entrepriserne.

- Man undgår ikke udenlandsk arbejdskraft på så stort et projekt, men af de 600-700 håndværkere, vi har på pladsen, er blot cirka 10 procent udlændinge, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094