23948sdkhjf

DTU omdanner spildvarme til el

Forskere har udviklet et nyt modul, som kan udnytte spildvarme fra industrien og omdanne den til elektricitet
Over hele verden arbejder forskere på at finde nye energiløsninger. Også herhjemme hvor Danmark for første gang siden 1996 ikke længere er selvforsynende med energi.

Derfor er der brug for nye metoder, som kan hjælpe med nye energiløsninger, og på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er en gruppe forskere godt på vej med det, som på sigt kan være med til at suge endnu mere energi ud af de sparsomme ressourcer, man har til rådighed.

Forskerne har udviklet et højeffektivt termoelektrisk modul af keramiske materialer, som tåler høje temperaturer, der kan konvertere spildvarme fra industrien til elektricitet, skriver DTUavisen i sit seneste nummer.

En anden vinkel

Udviklingen af modulet startede i 2010 på DTU Energikonvertering, og det angriber problematikken fra en helt vinkel, fordi forskerne bruger deres viden om funktionelle keramiske materialer såkaldte oxid-materialer.

- Vi vil udnytte den enorme mængde af højtemperatur-spildvarme, som i dag findes mange steder i industrien. For eksempel udnytter vores biler i dag kun op mod 30 procent af energien i brændstoffet, og det samme billede ses flere steder i industrien. Derfor har vi udviklet et termoelektrisk oxid-modul, som kan konvertere varmen til elektricitet. Spildvarme, der ellers i bogstaveligste forstand ville være forsvundet op i den blå luft, siger professor Nini Pryds fra DTU Energikonvertering til DTUavisen.

Mest effektive i verden

Forskerne er nået frem til, at det keramiske modul er verdens mest effektive af sin slags, selvom det endnu langt fra er klar til markedet.

De har blandt udnyttet deres viden om materialer fra brændselscelleforskningen., og overordnet er der to ting som spiler ind, når effektiviteten af konverteringen skal op. Det første er materialernes egenskaber og det andet er den temperaturforskel, som kan opnås fra den ene side af modulet til den anden. For jo mere man kan maksimere på dem begge, jo højere effektivitet kan man opnå.

Projektet er i øvrigt støttet af Det Strategiske Forskningsråd.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141