23948sdkhjf

Landsby fra jernalderen genopstår i Vestjylland

Efter 2000 år skal landsby genskabes med vold og voldgrav
Mellem byerne No, Ølstrup og Hover i Ringkøbing-Skjern Kommune ligger en sjældenhed. Jernalderlandsbyen Lyngsmose ligger begravet under en kornmark, men nu skal den se dagens lys efter 2000 år.

En styregruppe har netop modtaget tilsagn om 590.000 kroner fra Ringkøbing-Skjern Kommune, der bliver sidste skridt, før styregruppen kan gøre en fælles drøm at visualisere den 2000 år gamle borgplads til virkelighed, skriver Ringkøbing-Skjern Kommune på sin hjemmeside.

Lyngsmose er en sjældenhed, for hvor der er fundet mange jernalderbopladser, er der i Danmark kun gjort et enkelt andet fund, der som Lyngsmose har haft en vold og voldgrav, og det er Borremose i Himmerland.

Voldgrav og vold

Lyngsmose, der stammer fra år 100 før kristi, blev udgravet af Ringkøbing-Skjern Museum og Københavns Universitet i perioden 2000 til 2002.

Bopladsen måler 90 meter gange 60 meter og har 15 langhuse og to mindre huse. Pladsen var omkranset af voldgrav og vold med fire porte, der vendte mod hvert verdenshjørne.

Nu genopstår pladsen så og på en måde, så den fremtidige arkæologiske værdi bliver sikret.

Den 220 meter lange vold bliver genopført, og på en 15 meter lang strækning bliver den lavet, som den kan have set ud dengang med en særlig trækonstruktion. De 17 huse inden for volden bliver markeret med firkantede flade jorddynger.

Projektet er støttet med i alt 1,32 mio. kroner, og før arbejdet kan gå i gang, skal styregruppen have en byggetilladelse, og der skal holdes stiftende generalforsamling i Lyngsmoseforeningen, der skal stå for genopretningen. Herefter begynder arbejdet med at bygge volden og markere hustomter med jordkasser
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094