23948sdkhjf

Fynboer gør klar til CO2-neutral gas

I går kom spaden i jorden til det store biogasanlæg i Heden på Midtfyn, der skal sende grøn, CO2-neutral gas på naturgasnettet allerede fra vinteren 2015
Fem års målrettet arbejde på at etablere et biogasanlæg på Midtfyn bliver nu realiseret.

I går blev byggeriet sat officielt i gang med et første spadestik på byggegrunden ved Lervangsvej i Heden på Midtfyn. Bag anlægget står leverandørforeningen Fåborg-Midtfyns Biogas AmbA og energiselskabet Naturgas Fyn, mens danske Xergi skal levere anlægget.

Anlægget bliver det største af sin art på Fyn, og er ét blandt flere biogasanlæg, Naturgas Fyn sætter i gang i den kommende tid.

For en måned siden satte selskabet også spaden i jorden til et stort anlæg i Holsted ved Vejen, og i september vil bygningen af yderligere et anlæg ved Bogense blive igangsat.

Naturgas Fyns direktør, Ole Hvelplund, glæder sig over den store aktivitet på området.

- Det er meget tilfredsstillende, at vi nu får sat handling bag ordene og får realiseret en række af de mange gode projekter og vores hjemlige potentiale for grøn energi via biogas. Naturgas Fyn reagerer på det politiske ønske om at sikre en grøn omstilling og ser frem til meget snart at kunne tilbyde produkter, som baseres på vedvarende energi. Lige nu glæder vi os over det gode samarbejde, vi har med de mange dygtige og engagerede leverandørforeninger, siger Ole Hvelplund.

Skub i processen

Fåborg-Midtfyns Biogas Amba blev dannet tilbage i 2009 på foranledning af Faaborg-Midtfyn Kommunes anbefaling om at etablere et biogasanlæg i kommunen.

Efter at have afsøgt andre partnerskabskonstellationer til at sikre anlægget den nødvendige økonomi, indgik leverandørerne i januar 2014 en aftale med Naturgas Fyn.

Siden da er der for alvor kommet skub i processen – til stor tilfredshed for Peter Høj, der er formand for de midtfynske leverandører.

- Vi har arbejdet på projektet længe. I januar kom økonomien på plads, i februar blev alle biomasseleverancer sikret, og nu går maskinerne i jorden. Det er en god tid for de midtfynske landbrug, siger Peter Høj.

Varme til 5.500 boliger

Anlægget skal årligt behandle godt 300.000 ton husdyrgødning og omkring 65.000 ton anden biomasse. Det betyder at det kan producere cirka 10 mio. kubikmeter bionaturgas, der svarer til næsten 5.500 boligers årlige varmeforbrug.

Anlægget forventes at være i drift fra vinteren 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11