23948sdkhjf

Problemer i tagpapbranchen er ikke nye

Flere af leverandørerne af udenlandske tagpap- og membranløsninger bekræfter hver for sig, at der har været problemer med konkurrencen i den danske tagpapbranche i flere årtier
Situationen med den manglende konkurrence i den danske tagpapbranche er langt fra af nyere dato. Det erklærer flere kilder overfor Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Det fremgår af flere leverandører og entreprenører i tagpapbranchen, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har talt med.

De føler, at tiden nu er inde til at stå frem og fortælle om de problemer, der tilsyneladende er i tagpapbranchen, som domineres næsten fuldstændigt af de to store danske producenter, Icopal A/S og Nordic Waterproofing, som er det internationale selskab bag Phønix Tagmaterialer A/S.

Således bekræfter direktør Thomas Christensen fra tagpapleverandøren Hydrotec Danmark A/S i Langaa det billede, som tegnes af situationen i tagpapbranchen i Licitationen i fredags. Thomas Christensen er en af de mindre aktører i tagbranchen, som nu har taget bladet fra munden.

TOR styrer

- Vi er i branchen i stigende grad gennem årene blevet chikaneret af de fremgangsmåder, der anvendes i forbindelse med blandt andet TOR. Specielt omkring TOR Godkendt er der en række problemer. For TOR Godkendt administreres og styres af TOR, og vil man ind som medlem kan man godt blive medlem af TOR Godkendt – vel at mærke hvis man afleverer sit DOC, (Document of performance, red.) samt kundelister og byggepladser, man leverer materialer til, siger han til Licitationen.

Ifølge Licitationens kilder er der et ret omfattende persongalleri, som har flere kasketter på, og som direkte og indirekte har indflydelse på, hvem der får lov til at agere i branchen. Alle centralt styrede qua bekendtskaber.

- Det billede I tegner i Licitationen er korrekt, men det er toppen af isbjerget, siger han.

Presset er steget

En af branchens nestorer, Erik Bergmann, der i har været aktiv i branchen i 50 år, heraf de sidste 25 år af karrieren som adm. direktør i firmaet Protan, der var et dansk selskab ejet af den norske producent af samme navn, fortæller også at problemet ikke er nyt:

- Siden 1980’erne har vi oplevet presset stige fra de to danske producenter. Det er på en eller anden måde lykkedes de to producenter at gøre Tagbranchens Oplysningsråds anvisninger til stort set gældende lov. Det betyder ikke kun, at TOR kan bestemme, hvordan et tag skal udformes, men det holder også alle andre ude, og deres markedsandel er bare steget langsomt, men støt og sikkert, gennem alle årene, siger han til Licitationen.

- Underligt er det jo også, at TOR i Danmark altid specificerer to lag pap, mens man i Sverige specificerer ét lag. Det har nok noget at gøre med konkurrencesituationen, siger han.

Han og andre har mange gange forsøgt at få gjort op med den duopol, som de to virksomheder udøver:

- Fakta er, at kunden ofte ikke ved, at selv om han får flere priser hjem fra forskellige tagfirmaer, så er det ofte samme ejer, der ligger bag. Dermed er der ingen konkurrence, men en situation, hvor priserne kan styres centralt, siger Erik Bergmann.

På eget initiativ

Firmaet Eurotag Danmark A/S, der er et salgsselskab og importerer tagprodukter fra Derbigum i Belgien, mærker tydeligt den måde, hvorpå det danske marked bliver styret hen imod to-lags tagpapløsninger.

Direktør Peter Kranz har på baggrund af den igangværende undersøgelse sammen med sin bestyrelse besluttet at henvende sig til konkurrencemyndighederne for selv at få vurderet situationen:

- Vi mener i vores firma, at det er helt forkert, at det er to aktører, der kan komme afsted med at kontrollere hele markedet. Normalt ville det jo være en uvildig instans, der sørger for, at beskrivelser og anvisninger overholdes. Det er for mig helt uacceptabelt, at to virksomheder i den grad kan sætte sig på markedet, siger Peter Kranz til Licitationen.

- Det er dygtigt udtænkt markedsføring. Den kredit skal de have, men det kan næppe være lovligt at føre rådgivere og bygherrer bag lyset på denne måde, tilføjer han overfor Licitationen Byggeriets Dagblad.

- I udlandet, herunder hos vore naboer i Sverige, er det uvildige instanser, der sikrer kvaliteten. Det kunne i Danmark være institutioner som Dansk Standard, SBI eller et andet uvildigt institut, som efter min mening burde skrive anvisninger og lovgivning for tagdækning, siger Peter Kranzx.

Stopper udviklingen

Peter Kranz mener også, at det har haft en enorm skadelig virkning på markedet for tagpapprodukter og membraner:

- Konkurrencen er jo sat ud af spil. Og Danmark er med denne duopollignende situation ikke just førende i udviklingen af nye tagprodukter og løsninger, netop fordi de holdes ude af markedet. Der er brug for, at myndighederne vågner op, siger han.

Licitationen har foreholdt den rejste kritik for TOR’s sekretariatschef Tommy Bunch Nielsen og de to producenter.

Tommy Bunch Nielsens svar var:

- Der er faktisk frit spil på det danske tagpapmarked. Hvis nogle er større end andre, så er det fordi de er dygtige.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125